Kenijci so svojo jezo na pohlepne poslance izrazili na ulicah. Foto: EPA
Kenijci so svojo jezo na pohlepne poslance izrazili na ulicah. Foto: EPA
Uhuru Kenyatta
Kenyatti ni uspelo prepričati pohlepnih poslancev. Foto: EPA

V vzhodnoafriški državi minimalna mesečna plača znaša 76 dolarjev, medtem ko bodo poslanci obeh domov parlamenta po novem prejemali 10.000 dolarjev na mesec.

Poslanci zatrjujejo, da si zaradi težkega dela zaslužijo to vsoto, nekateri med njimi pa so prepričani, da tako tudi ne bodo ranljivi pred podkupovanjem.

Kenijski predsednik Uhuru Kenyatta, ki je zmagal na marčevskih predsedniških volitvah, je poslance pozval, naj privolijo v znižanje plač, s čimer bi omilili tudi zahteve drugih v javnem sektorju po zvišanju plač in sprostili sredstva za spodbujanje gospodarske rasti.

Višje poslanske plače bi lahko namreč spodbudile tudi zahteve po višjih prejemkih pri predstavnikih na novo začrtanih okrožij kot tudi pri učiteljih, policistih in zdravnikih.

Številni Kenijci v poslancih vidijo simbol političnega pohlepa, pri katerem je državna služba le priložnost za lastno okoriščanje na račun drugih prebivalcev, med katerimi se številni ne morejo izkopati iz revščine. Stopnja brezposelnosti v državi je pri 40 odstotkih.

"Smo izvolili napačne ljudi? To je nesmisel. Kaj so naredili v dveh mesecih, da si zaslužijo to?" se je vprašal vplivni kenijski poslovnež.

Računska komisija je predlagala, da poslanska plača znaša 6.300 dolarjev, a se poslanci niso zmenili za njen poziv in so na torkovi seji glasovali za 10.000 dolarjev plače. Kenijski parlament šteje 416 članov - 349 v narodni skupščini in 67 v senatu.

Nekatere civilnodružbene skupine so napovedale, da bodo odločitev poslancev izpodbijale na sodišču. Predsednik države pri določanju plač poslancev nima nobene moči.

51-letni Kenyatta, sin prvega predsednika neodvisne Kenije, si je zadal za nalogo krčenje plač v javnem sektorju, katerih masa zdaj znaša 50 odstotkov vladnih prihodkov na leto.

Kenija je lani dosegla 4,6-odstotno gospodarsko rast, medtem ko se ji za leto 2013 obeta rast 6 odstotkov. Kenyatta je pred volitvami obljubil, da bo dosegel dvomestno številko gospodarske rasti.