Zakone na državi ravni podpisuje predsednik George Bush, za zakone posamezne zvezne države pa so odgovorni guvernerji. Foto: EPA
Zakone na državi ravni podpisuje predsednik George Bush, za zakone posamezne zvezne države pa so odgovorni guvernerji. Foto: EPA

Javno preklinjanje se kaznuje s kaznijo enega dolarja.

Zakon v Zahodni Virginiji

Prepovedano je predvajanje filmov, ki prikazujejo policiste, ki jih pretepajo ali ustrelijo.

Zakon v Južni Dakoti

Dovoljeno je streljati medvede, prepovedano pa je zbuditi medveda, da bi se z njim slikali.

Zakon na Aljaski

Prepovedano je zanikati obstoj Boga.

Zakon v Vermontu
Nekateri zakoni v ameriških zveznih državah Američanom ne laskajo najbolj. Foto: EPA
Ženin in nevesta
V Arkansasu mož lahko pretepa svojo ženo, a le enkrat na mesec. Foto: EPA
Kdor v Luisiani ukrade krokodila, mu grozi enoletna zaporna kazen. Foto: EPA
William Shakespeare
Iz Shakespearjeve klasike Romeo in Julija so v New Mexicu zbrisali 400 besed. Foto: EPA

Zakoni, eni bolj, drugi manj smiselni, nekateri pa tudi popolnoma brezsmiselni, naj bi urejali življenje v ameriških zveznih državah, nižali stopnjo kriminala, ljudi prisilili k spoštovanju bontona ter temeljnih pravic človeka in pravic živali.

Včasih so to zakoni, ki so imeli smisel pred desetletji, nato pa so nanje pozabili. Predvsem pa ti zakoni zabavajo nevpletene stranke, ki potrebe zakonodaje določenih zveznih držav preprosto ne razumejo. Pa si poglejmo nekatere najbolj čudne zakone, ki so jih vpeljale oblasti v posameznih zveznih državah.

Kamele je potrebno pustiti pri miru!


V Alabami so dovoljeni incestni zakoni, v primeru ločitve pa lahko ženske obdržijo vse premoženje, ki so ga imele pred poroko, kar ne velja za moške. Ob nedeljah je prepovedano igrati domine, človeku, ki po železniških tirih potrese sol, pa grozi smrtna kazen.

V Arizoni je prepovedano loviti kamele, človeku, ki poseka kaktus, pa grozi 25 let zapora. Zakonodaja Arizone določa tudi, da če te napade kriminalec ali ropar, se lahko braniš le z enakim orožjem, kot ga ima on. V Arkansasu mož lahko pretepe svojo ženo, a ne več kot enkrat na mesec.

Streljanje kitov dovoljeno
V Kaliforniji zakon prepoveduje parjenje živali na javnih mestih. Ljudje iz premikajočega se vozila ne smejo streljati, razen če je tarča kit, nobeno vozilo brez voznika pa ne sme peljati s hitrostjo več kot 100 kilometrov na uro. Ženskam je prepovedano voziti avtomobil v kopalnem plašču. Pravilo več zveznih držav, da je ob nedeljah prepovedano prodajati avtomobile, velja tudi v Koloradu. Ob nedeljah in dnevih, ko potekajo volitve, pa je prepovedano prodajati alkoholne pijače.

Prodaja otrok prepovedana
Na Floridi zakon določa, da je prepovedano prodajati svoje otroke. Ženske, ki niso poročene, ob nedeljah ne smejo skakati s padalom - v nasprotnem primeru jim grozi denarna ali zaporna kazen. Floridčanom je v spolnosti dovoljen le misionarski položaj in po šesti uri zvečer ne smejo prdeti v javnosti.

Zvezna država Illinois je prepovedala uporabo britanske angleščine, v Indiani pa so spremenili pravila in določili, da je vrednost števila pi 3. Med oktobrom in marcem se je v llinoisu prepovedano kopati v banji, na sodiščih pa je prepovedano kajenje, razen ko je teče sodni proces. Moški nad 18 let je v Illinoisu lahko obtožen posilstva, če sopotnica v avtu ne nosi nogavic in čevljev in je mlajša od 17 let.

Poljubi lahko trajajo največ pet minut
Zakonodaja Iowe določa, da moški z brki ne sme poljubiti ženske v javnosti in da poljubi ne smejo biti daljši od petih minut. Kdor v Luisiani oglašuje splav, lahko eno leto preživi v zaporu, enako pa se bo zgodilo tistemu, ki bo ukradel krokodila ali nekaj obljubil, pa tega ne izpolnil. Zaporniki v Luisiani, ki poškodujejo sami sebe, morajo v zaporu preživeti še dve leti več.

V Massachusetsu sladkarije ne smejo vsebovati več kot en odstotek alkohola, žalujoči pa na sedmini ne smejo pojesti več kot tri sendviče. Zvezni zakoni določajo, da otroci lahko kadijo, ne smejo pa kupovati cigaret, prepovedana pa sta tudi tetoviranje in piercing. V Michiganu je prepovedano preklinjanje v javnosti, prepovedana pa je tudi vožnja z vlakom, če je potnik vinjen. Noben moški v Michiganu ne sme zapeljati neporočene ženske - če to stori, ga lahko oblasti zaprejo za pet let.

Dva izvenzakonska otroka - dva meseca zapora
Zakonodaja Minesote določa, da je prepovedano stati v bližini določene zgradbe, če za to nimaš pravega razloga, v Misisipiju pa bo človek, ki ima dva izvenzakonska otroka, šel za dva meseca v zapor. V Montani žena ne sme odpirati moževe pošte, zakonodaja pa določa tudi, da poročene ženske ne smejo loviti rib ob nedeljah, neporočene ženske pa rib sploh ne smejo loviti. V Montani sedem ali več Indijancev na kupu predstavlja sovražnika in jih lahko ustreliš.

V New Yerseyju je prepovedano sam naliti gorivo v avto, zakonodaja pa prepoveduje tudi srkanje juhe. V New Mexicu je idiotom prepovedano voliti, zvezni uradniki pa so ukazali, da je iz Shakespearovega Romea in Julije treba zrezati 400 besed, ki nakazujejo na spolnost. V New Yorku s smrtno kaznijo kaznujejo tistega, ki skoči s stavbe. Ženska lahko po mestu hodi zgoraj brez le, če si s tem ne dela reklame za svoj posel, v New Yorku pa se je prepovedano pogovarjati v dvigalu.

Več kot pet žensk ne sme živeti skupaj
Zakonodaja Ohia določa, da vsakič, ko na cesti prehitiš avto, potrobiš, v nobeni hiši ne sme živeti več kot pet žensk, na nedeljo ali 4. julij pa policisti v Ohiu ne smejo aretirati nikogar. V Pensilvaniji je prepovedano, da v hiši živi več kot 16 žensk, saj to predstavlja javno hišo, za guvernerja omenjene zvezne države pa ne sme kandidirati nihče, ki se je že kdaj stepel.

Teksaška zakonodaja določa, da, medtem ko stojiš, ne smeš narediti več kot tri požirke piva hkrati in da ne smeš pomolsti krave, ki pripada nekomu drugemu. Homoseksualno vedenje pomeni hujšo kršitev zakona, v Teksasu pa je prepovedano brati Encyclopedio Britannico, ker vsebuje recept za izdelavo piva.

Prehlajeni v javnosti nimajo kaj delati
Zvezna država Utah prepoveduje uporabo jedrskega orožja in kaznuje tiste, ki povzročijo katastrofo. Možje v Utahu so odgovorni za vsa kriminalna dejanja žena, ko so v njihovi družbi. V Washingtonu se prehlajen človek ne sme pojaviti v javnosti, nihče ne sme kupovati in lizati lizik, otrokom pa se je prepovedano pretvarjati, da imajo bogate starše. V Washingtonu v nedeljo ne moreš kupiti mesa, najbolj koristni in potrebni pa so napotki za zmanjšanje kriminala: "Motorist s kriminalnimi nameni se mora pred mestom ustaviti in poklicati policijo".

B. T.

Javno preklinjanje se kaznuje s kaznijo enega dolarja.

Zakon v Zahodni Virginiji

Prepovedano je predvajanje filmov, ki prikazujejo policiste, ki jih pretepajo ali ustrelijo.

Zakon v Južni Dakoti

Dovoljeno je streljati medvede, prepovedano pa je zbuditi medveda, da bi se z njim slikali.

Zakon na Aljaski

Prepovedano je zanikati obstoj Boga.

Zakon v Vermontu