Foto: EPA
Foto: EPA

Pjongjang krepi svojo vojsko v samoobrambi in ne zato, da bi začel vojno, je Kimove besede v govoru na vojaški razstavi povzela severnokorejska tiskovna agencija KCNA. Kot je dodal, so "glavni vir" nestabilnosti ZDA.

"Ne govorimo o vojni s komer koli, ampak o preprečevanju in odvračanju vojne, da bi zaščitili nacionalno suverenost," je dejal severnokorejski voditelj.

Severna Koreja je pospešila razvoj raketnega programa, analitiki pa opozarjajo, da je začela tudi širitev jedrskih dejavnosti z namenom razvoja jedrskega orožja. Čeprav so ZDA izrazile pripravljenost za diplomatske pogovore s Severno Korejo, je Pjongjang izrazil nezainteresiranost, dokler bo Washington nadaljeval politiko sankcij in vojaških aktivnosti v Južni Koreji.

Severna Koreja je deležna mednarodnih sankcij zaradi svojega jedrskega in raketnega programa, ki ga po lastnih navedbah potrebuje za obrambo pred ameriško invazijo. Ni pa Pjongjangu prepovedano razvijati vodenih raket.

Severnokorejski režim je septembra izvedel več preizkusov raket, med drugim vodene rakete dolgega dosega in dveh balističnih raket kratkega dosega, pa tudi nadzvočne balistične rakete. Ti preizkusi so sprožili obsodbe v mednarodni skupnosti.