Foto: EPA
Foto: EPA

Po 138 nesimptomatskih okužbah z novim koronavirusom so se kitajske oblasti odločile, da bodo testirale vseh 4,75 milijona prebivalcev mesta Kašgar v pokrajini Sinkiang na severozahodu države.

Okužbo so potrdili pri 17-letni delavki v tekstilni tovarni in njenih starših.

Do nedelje popoldne so testirali že več kot 2,8 milijona prebivalcev, preostale naj bi v prihodnjih dveh dneh, so sporočile mestne oblasti. Zaradi izbruha novega koronavirusa pa so do konca meseca zaprli vse šole, za izhod iz mesta pa morajo prebivalci predložiti negativen test na okužbo.

Kitajske oblasti izvajajo množična testiranja

Kitajske oblasti so sicer skope s podatki o okuženih. Pred dnevi so sporočile, da so testirale vseh 11 milijonov prebivalcev mesta Čingdao. V prestolnici avtonomne pokrajine Sinkiang Urumči pa je razglašena karantena že tedne, saj so sredi julija v mestu potrdili več kot 900 okužb.

Na Kitajskem so do zdaj potrdili 85.810 okužb z novim koronavirusom, vendar oblasti v uradnih podatkih ne upoštevajo nesimptomatskih primerov. Umrlo je skupno 4634 bolnikov s covidom-19, navaja britanski BBC.

  • Maduro trdi, da so našli učinkovito zdravilo za covid-19
Po podatkih venezuelskega ministrstva za zdravje so v državi do zdaj potrdili 89.565 okužb z novim kornavirusom, zaradi covida-19 pa je umrlo 773 bolnikov. Predsednik Nicolas Maduro trdi, da so venezuelski znanstveniki odkrili zdravilo brez stranskih učinkov. Foto: Reuters
Po podatkih venezuelskega ministrstva za zdravje so v državi do zdaj potrdili 89.565 okužb z novim kornavirusom, zaradi covida-19 pa je umrlo 773 bolnikov. Predsednik Nicolas Maduro trdi, da so venezuelski znanstveniki odkrili zdravilo brez stranskih učinkov. Foto: Reuters

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je sporočil, da so venezuelski znanstveniki razvili učinkovito zdravilo brez stranskih učinkov, ki popolnoma uniči virus SARS-CoV-2. Kot je pojasnil, je državni raziskovalni inštitut Ivic v šestmesečni študiji preizkusil molekulo DR-10, ki jo že uporabljajo pri zdravljenju hepatitisa C, in ugotovili, da 100-odstotno uniči novi koronavirus, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Dodal je, da bodo pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) sprožili postopek za potrditev njegove uporabe na svetovni ravni.

Iz WHO-ja so v tem mesecu sporočili, da po svetu preizkušajo več morebitnih zdravil za covid-19, ki pa so po podatkih kliničnega testiranja WHO pri 11.000 bolnikih v 30 državah pokazali le malo ali nikakršnih rezultatov. Med njimi je tudi zdravilo remdesivir, ki ga je pristojna ameriška agencija FDA prejšnji teden potrdila kot zdravilo za covid-19 v ZDA, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

  • Napoved za ZDA: do januarja več kot 300.000 mrtvih

Univerza Washington napoveduje, da se bo število smrtnih primerov v ZDA do 1. januarja 2021 zvišalo na 318.000. ZDA tako glede okužb kot števila umrlih ostaja najbolj izpostavljena država na svetu. Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa se je do nedelje zvečer okužilo 8,63 milijona ljudi, zaradi covida-19 jih je umrlo že 225.215.

Najhuje je na severu države in na srednjem zahodu ZDA, primeri okužb pa naraščajo v 35 od 50 zveznih držav.

Predsedniško kampanjo pa nadaljuje podpredsednik ZDA Mike Pence, čeprav so v nedeljo poročali o okužbah njegovih najmanj petih tesnih sodelavcev. Med njimi je tudi njegov šef kabineta Marc Short. Pence je imel v nedeljo kampanjo v Severni Karolini, danes bo obiskal Minnesoto. Priporočilo ameriškega centra za nadzor nad boleznimi (CDC) je, da bi morali tisti, ki so bili v stiku z okuženo osebo, v samoizolacijo za dva tedna.

Vodja kabineta Bele hiše Mark Meadows je za ameriško televizijo CNN dejal, da ZDA ne bo uspelo prevzeti nadzora nad pandemijo. Edino, kar lahko nadzirajo, je po njegovih besedah odkritje učinkovitega cepljenja in zdravil. Predsedniški kandidat demokratov Joe Biden je dejal, da gre za presunljivo priznanje nemoči. "To ni bil spodrsljaj, ampak iskreno priznanje strategije predsednika Donalda Trumpa od začetka pandemije. Mahanje z belo zastavo poraza in upanje, da bo virus enostavno šel stran sam od sebe. Ni šel in ne bo," je sporočil Biden.

Ameriški predsednik Donald Trump zadnje dni kampanje intenzivno potuje po ključnih in tudi drugih državah ZDA in upa, da mu bo uspelo ponoviti presenečenje iz leta 2016, ko je zmagal na volitvah kljub zaostanku v anketah za Hillary Clinton. "Ni je države na svetu, ki bi tako hitro okrevala, kot so okrevale ZDA," je zatrdil v New Hampshiru.