V Pekingu so istočasno sporočili, da so proti njej osebno uvedli sankcije, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Sankcij proti namestnici ministra Mariusa Skuodisa na kitajskem zunanjem ministrstvu niso opredelili, verjetno pa vključujejo prepoved potovanj na Kitajsko, v Hongkong ali Macau, kot tudi omejitve pri poslovanju s Kitajsko, še navaja DPA.

Agne Vaiciukeviciute je prispela v Tajpej minulo nedeljo, kjer je na petdnevnem obisku z gostitelji razpravljala o prihodnjem sodelovanju.

Po prepričanju Pekinga je predstavnica litovske vlade s tem obiskom spodkopala kitajsko suverenost in ozemeljsko celovitost. Iz Tajpeja so danes obsodili odločitev kitajske vlade, v Vilniusu pa so izrazili obžalovanje nad odločitvijo Pekinga.

Odnosi med Litvo in Kitajsko so napeti od lanskega leta, ko sta se državi sprli glede odprtja tajvanskega predstavništva v tej baltski državi.

Kitajska obravnava Tajvan kot del lastnega ozemlja, zaradi česar vsakokrat obsoja politične stike Tajpeja z državami, ki v skladu s politiko ene Kitajske ne priznavajo Tajvana. Med temi državami je velika večina članic Združenih narodov, vključno z Litvo.