Severnokorejski zunanji minister je skupščino ZN-a obvestil, da ima Severna Koreja jedrsko orožje skoraj pripravljeno. Foto: Reuters
Severnokorejski zunanji minister je skupščino ZN-a obvestil, da ima Severna Koreja jedrsko orožje skoraj pripravljeno. Foto: Reuters
Kitajska, ZDA
Po zadnjem jedrskem preizkusu Severne Koreje se sankcije ZDA in Kitajske (ter drugih držav) zoper to državo stopnjujejo. Foto: EPA
Kitajska nafta
Kitajska omejitev dobave nafte bo velik udarec za Severno Korejo. Foto: EPA
Potres
V Severni Koreji so zaznali nov potres z močjo 3,4. Ni še potrjeno, kaj ga je povzročilo. Foto: Reuters
Severna Koreja: Potres ali nov preizkus?

Severnokorejski zunanji minister Ri Jong Ho je medtem na Generalni skupščini Združenih narodov dejal, da je po tem, ko je Trump predsednika Kim Džong Una oklical za "raketnega moža" (Rocket Man), raketni napad na območje ZDA postal neizogiben.

"Po dolgotrajnih naporih smo le še nekaj korakov od dokončanja državne jedrske sile," je svetovne voditelje v New Yorku obvestil Ri in dodal, da z jedrskim orožjem sicer ne bodo grozili ali napadali držav, ki se ne bodo pridružile ZDA v vojaških akcijah proti Severni Koreji.

Na koncu govora je še poudaril, da je kakršen koli premik Severne Koreje v njenih stališčih ostrejšim sankcijam navkljub le prazno upanje. Glavni cilj Pjongjanga pa je ustvariti "ravnotežje moči" z ZDA, je še dejal Ri.

Ameriški bombniki nad severnokorejsko obalo
Ameriški bombniki B-1B so vstopili v mednarodni zračni prostor in preleteli morje vzhodno od Severne Koreje. Poteza je pokazatelj tega, da ima predsednik Donald Trump obsežne vojaške možnosti za zatrtje kakršne koli grožnje, je sporočila tiskovna predstavnica Bele hiše Dana White.

To je najdlje, do koder je ameriško letalstvo vstopilo v severnokorejske vode v 21. stoletju, je sporočila tiskovna predstavnica in dodala, da s potezo poudarjajo resnost ameriškega dojemanja severnokorejskega lahkomiselnega obnašanja.

Omejitev kitajske nafte
Kitajski izvoz nafte je za Severno Korejo izjemno pomemben. Ostrejši ukrepi Pekinga po poročanju BBC-ja sledijo zadnjemu severnokorejskemu jedrskemu preizkusu ta mesec, ki je povzročil nove sankcije ZN-a. Te se nanašajo tudi na področji tekstila in nafte.

Kitajsko ministrstvo za trgovino je sporočilo, da se bodo omejitve za naftne proizvode začele s prvim oktobrom, omejitve za utekočinjen zemeljski plin pa so že začele veljati. V Severno Korejo bo v skladu z resolucijo ZN-a dovoljen izvoz omejene količine.

Ni sicer znano, kolikšen je obseg trgovine med dvema državama in za koliko ga bodo zmanjšale nove omejitve. Izvoz tekstilnih izdelkov je drugi največji izvoz Severne Koreje, kitajska prepoved pa naj bi Pjongjang stala več kot 700 milijonov dolarjev na leto.

Odvisni od uvožene nafte
Kitajska in Rusija sta sprva nasprotovali predlogu ZDA, da se povsem prepove izvoz nafte v Severno Korejo, a sta pozneje privolili v milejšo obliko. Severna Koreja proizvaja zelo malo energentov, a nekaj naftnih proizvodov rafinira iz uvožene surove nafte, na katero pa se nova prepoved ne nanaša.

Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da so cene goriva v Pjongjangu v zadnjih dveh mesecih narasle za okoli 20 odstotkov.

Severna Koreja sicer tudi koplje premog, Kitajski ga je leta 2016 prodala za 1,2 milijarde dolarjev. A Peking je letos že močno omejil uvoz severnokorejskega premoga.

Potres ali nova eksplozija?
Kitajski seizmologi so v soboto zaznali potres z močjo 3,4 v Severni Koreji, kar sproža strah, da je ta država izvedla nov jedrski preizkus. Potres je bil zaznan na površju zemlje, so po poročanju Reutersa sporočili iz Kitajske. Prejšnji potresi v Severni Koreji so kazali na jedrske preizkuse. Zadnji je bil izveden ta mesec.

Potres je bil zaznan v provinci Severni Hamgjong, kjer je jedrsko območje Pungjeri, je sporočila južnokorejska meteorološka agencija. Po njenih prvotnih podatkih gre za sicer za naravni potres, saj niso zaznali nobenih zvočnih valov, značilnih za potrese, ki jih povzroči človek. "Ni možnosti, da bil to umetno povzročen potres," so poudarili.

Na ameriškem geološkem inštitutu (USGS) za zdaj niso mogli potrditi, za kakšne vrste potres je šlo. Moč so ocenili na 3,5, žarišče je bilo po njihovih navedbah na globini do pet kilometrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajska tiskovna agencija Šinhua pa je poročala, da je bil epicenter potresa približno na istem mestu kot potres 3. septembra z močjo 6,3, za katerega se je izkazalo, da ga je povzročil šesti in največji jedrski preizkus Severne Koreje.

CTBTO: Gre za popotresni sunek
Najverjetneje gre za popotresni sunek, ki je "posledica predhodnega dogodka", je dejal izvršni sekretar Mednarodne organizacije za popolno prepoved jedrskih poskusov (CTBTO) Lassina Zerbo. Kot še poroča francoska tiskovna agencija AFP, naj bi bilo torej tokratno tresenje tal posledica nedavnega jedrskega poskusa, ki ga je 3. septembra nekaj deset kilometrov proč od žarišča današnjega potresa izvedel Pjongjang, ne pa nov poskus.

Ostra retorika
Retorika med Severno Korejo in ZDA medtem postaja vse bolj sovražna. Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je ameriškega predsednika Donalda Trumpa po njegovih grožnjah s "popolnim uničenjem" Severne Koreje označil za "neuravnovešenega" ter "starega in senilnega", Trump pa je Kima opisal kot "norca". K umiritvi retorike sta pozvali tako Rusija kot Kitajska.

V soboto bo pred Generalno skupščino ZN-a govoril severnokorejski zunanji minister Ri Jong Ho, še poroča BBC.

Severna Koreja: Potres ali nov preizkus?