Kitajska mesta imajo hude težave z onesnaženjem. Foto: Reuters
Kitajska mesta imajo hude težave z onesnaženjem. Foto: Reuters
Jedrska elektrarna
Jedrske elektrarne se na vzhodu Evrope pogosto uporabljajo za ogrevanje, Kitajska pa želi z jedrskimi reaktorji ogrevati mesta. Foto: EPA

Kitajska državna jedrska korporacija je nedavno v Pekingu izvedla uspešen 168-urni preizkus majhnega rektorja za ogrevanje, poroča Reuters. Medtem ko se severna mesta spopadajo s pomanjkanjem zemeljskega plina, saj opuščajo premog, jedrska korporacija predstavlja reaktor DHR-400 kot alternativni vir ogrevanja.

400-megavatni reaktor bo lahko ogreval 200.000 domov. Jedro reaktorja je potopljeno v rezervoar z vodo velikosti olimpijskega bazena, zasnova pa naj bi bila relativno preprosta. Reaktor naj bi bil tako varnejši kot običajni modeli. Temperature ne bi presegale 100 stopinj Celzija, priklopiti pa naj bi se jih dalo na obstoječe ogrevalno omrežje. Strošek izgradnje je ocenjen na 1,5 milijarde juanov oziroma 193 milijonov evrov, čas izgradnje pa naj bi bil le tri leta.

Jedrska korporacija sporoča, da bi bil glede na ceno 30–40 juanov za gigadžul takšen reaktor lahko tudi cenejši kot zemeljski plin, a Reuters poroča, da je to težko napovedati.

Tehnologija že obstaja, je dejal Gu Šendžje z Instituta za jedrski inženiring, raziskave in oblikovanje v Šanghaju. Kot je dejal za Reuters, je nacionalna jedrska korporacija tri leta uspešno ogrevala svoje prostore.

Zaskrbljena javnost
Kot pravijo v korporaciji, bi ta tehnologija uporabljala le dva odstotka radioaktivnih virov v primerjavi s konvencionalno enagigavatno jedrsko elektrarno, težava pa bo zagotoviti, da jo bo javnost sprejela. Ta je namreč zaskrbljena glede tveganj pri uporabi jedrske energije.

Medtem ko je uporaba konvencionalnih jedrskih elektrarn za ogrevanje običajna v Rusiji in na vzhodu Evrope, pa želi biti Kitajska prva, ki bi gradila reaktorje za ogrevanje svojih mest.

Kitajska vlaga na milijarde juanov v napredno jedrsko tehnologijo. Želi razviti celo vrsto različnih reaktorjev, ki bi lahko z elektriko oskrbovali mesta, oddaljene otoke, ladje, avtomobile in letala, piše Reuters.