Tako naj bi bila videti mošeja v Kölnu. Foto: EPA
Tako naj bi bila videti mošeja v Kölnu. Foto: EPA

V Kölnu, ki je znan predvsem po svoji veličastni katedrali, so dolgo potekale burne razprave o gradnji mošeje, ki ji ogromno prebivalcev mesta nasprotuje. Ko pa je mestni svet izdal vsa potrebna dovoljenja za gradnjo mošeje, so se ljudje tako razburili, da so mestne svetnike morali varovati celo policisti, poroča RA SLO.

Muslimani so nad odločitvijo mestnega sveta seveda navdušeni. Tudi kölnski župan Frank Schramma je dejal, da je zadovoljen in da muslimani, ki jih je v Kölnu 120.000, potrebujejo dostojen kraj za svoje verske obrede. Župan je hkrati pozval k strpnosti in dvomljivce pomiril, da pogodba določa vsako podrobnost, tudi to, do kod se lahko sliši zvok iz mošeje. Muslimanska skupnost pa se je zavezala, da se bo zavzemala za enakovrednost spolov in integracijo ter da bodo spodbujali učenje nemščine.

Bodo nasprotniki kaj dosegli?
Nasprotniki gradnje mošeje se na ulicah nemškega mesta redno zbirajo in izražajo svoje nasprotovanje tako gradnji mošeje kot muslimanski veri. Vendar pa tudi protesti odločitve o tem, da bodo tovarniški kompleks, kjer so bili kölnski muslimani zadnjih 22 let, podrli, do leta 2010 pa naj bi tam zgradili novo mošejo po načrtih nemškega arhitekta, ne bodo spremenili.

B. T.