Protesti so potekali v več delih države. Foto: EPA
Protesti so potekali v več delih države. Foto: EPA

Duque je pred umikom predloga vztrajal, da je dvig davkov potreben odziv na gospodarsko krizo, ki jo je proizvedla pandemija. Reforma bi prizadela predvsem javne uslužbence, zvišale bi se tudi cene določenih živil.

Množice po državi pa so se predlogu uprle. Sindikati, ki so organizirali proteste, so trdili, da bo reforma nesorazmerno prizadela revnejše ljudi, ki se že spopadajo s posledicami covida-19, poroča BBC. Protestom so se pridružili tudi številni prebivalci iz srednjega razreda in pripadniki skupin domorodnih ljudstev.

Predsednik je v izjavi ob umiku predloga dejal, da je "čas za zaščito najranljivejših, povabilo h gradnji, ne k sovraštvu in uničevanju".

Lani se je bruto družbeni proizvod Kolumbije zmanjšal za 6,8 odstotka, kar je bil največji padec v pol stoletja, pandemija pa je dodatno povečala brezposelnost.

Predlagana reforma bi znižala mejo, po kateri bi bile plače obdavčene, kar bi prizadelo vse, ki na mesec zaslužijo 656 dolarjev ali več. Reforma bi tudi ukinila številne olajšave za posameznike in povišala davke za podjetja, povečalo bi se število dobrin, za katere se plačuje davek na dodano vrednost.

V spopadih med protestniki in policisti je bilo ubitih najmanj šest ljudi, po nekaterih podatkih 14. Po vsej državi je bilo ranjenih najmanj 179 protestnikov in 216 policistov.