Stavkajoči zaposleni podjetja Gate Gourmet. Foto: Reuters
Stavkajoči zaposleni podjetja Gate Gourmet. Foto: Reuters
Na tleh je celotna flota British Airwaysa, ene največjih letalskih družb na svetu. Foto: EPA

Razlog za končanje stavke na letališču Heathrow naj bi bil dogovor, da se bodo lahko predstavniki prizadetih delavcev začeli pogajati z vladno stranjo.

Stavka, ki je prizadela okoli 70.000 potnikov, je zadevala še pet drugih letalskih družb, odvisnih od osebja na Heathrowu. Delavci so nasprotovali načrtovanemu odpustu več kot 600 delavcev, ki naj bi službo izgubili zaradi prestrukturiranja. Tako se jim je iz solidarnosti v četrtek pridružila še večina drugega osebja.

V London zaradi tega ni moglo poleteti 100 letal in okoli 1.000 članov posadke British Airwaysa.

Odpuščanja gostincev
Stavkati so v četrtek začeli gostinski delavci podjetja Gate Gourmet, ki letala British Airwaysa oskrbuje z obroki za potnike. Vzrok je bila odpustitev 600 delavcev, ki je posledica prestrukturiranja podjetja.

Gostinskim delavcem se je pri stavki v četrtek zvečer nenapovedano pridružilo še več sto drugih delavcev na letališču, zato British Airwaysu ni ostalo drugega, kot da ustavi polete.

Vročekrvni potniki
Vodstvo letalske družbe je sindikate pozvalo, da delavce vrne na delovna mesta in na prvo mesto postavi zadovoljstvo potnikov. Nekateri med njimi naj bi bili zaradi stavke tako jezni, da so morali delavci pri prijavah na lete zapustiti svoje mesto, če so se želeli izogniti psovkam in grožnjam.