Uporniki in vojaki v Kongu posilstva uporabljajo kot orožje, s katerim kaznujejo civiliste. Foto: EPA
Uporniki in vojaki v Kongu posilstva uporabljajo kot orožje, s katerim kaznujejo civiliste. Foto: EPA

Poročilo, ki je rezultat štiriletne raziskave organizacije Oxfam, kjer so se pogovarjali z več kot 4.000 žrtvami posilstev v Kongu, je razkrilo nepredstavljive razsežnosti tega vprašanja. Posilstva so se kot orožje in nasilje nad ženskami uporabljala že leta, a v zadnjih letih je mogoče opaziti velik porast posilstev, zagrešili so jih tudi jih civilisti.

Raziskava, ki jo je Oxfam izvedel v zahodni pokrajini Južni Kivu, je pokazala, da so več kot 60 odstotkov žrtev v množičnih posilstvih posilili vojaki, več kot polovica posilstev pa se je zgodila na domovih žrtev. Poleg tega je poročilo razkrilo tudi, da vse več posilstev zakrivijo civilisti. Leta 2004 so civilisti zagrešili le en odstotek posilstev v državi, zdaj pa so odgovorni za najmanj tretjino posilstev.

Uporniki in vojaki posilstva uporabljajo kot orožje, s katerimi kaznujejo civiliste, raziskovalci pa so prepričani, da to dokazuje, da je v vseh letih vojne v Demokratični republiki Kongo posilstvo postalo razumljeno kot sprejemljiv zločin.

Žrtve posilstev si ne upajo spregovoriti
Žrtve posilstev v Kongu so stigmatizirane in prav zaradi močne stigme, ki se jih drži, so nekatere ženske čakale leto ali več, preden so priznale, da so bile posiljene, in poiskale pomoč. V od vojne zrušeni pokrajini Južni Kivu živi približno pet milijonov ljudi, samo lani je bilo posiljenih več kot 5.000 žensk, imajo pa le eno bolnišnico, ki lahko pomaga žrtvam posilstev.

Poročilo so objavili ravno v času, ko poteka razprava o tem, kako dolgo naj mirovne sile Združenih narodov še ostanejo v Kongu. Pri Oxfamu so prepričani, da bi morale sile Združenih narodov nujno ostati v državi, a je po drugi strani poročilo pokazalo tudi, da so ženske veliko bolj ranljive takrat, ko Združeni narodi izpeljejo eno izmed svojih ofenziv.