Njegovih pridig se je v preteklosti udeležilo več znanih Indijcev, tudi premier Narendra Modi. Foto: Reuters
Njegovih pridig se je v preteklosti udeležilo več znanih Indijcev, tudi premier Narendra Modi. Foto: Reuters
Indija
Policija je okrepila varovanje zapora, v katerem bo zaprt Bapu. Foto: Reuters

Sodišče v mestu Džodhpur je presodilo, da ima dovolj dokazov, da je Bapu kriv. Najstnica je ovadbo vložila leta 2013, v njej pa je hindujskega verskega učenjaka obtožila, da jo je posilil, ko je s svojo mamo obiskala njegov ašram (duhovni center) v Džodhpurju. Bapu naj bi deklico poklical v svojo sobo z razlago, da jo bo "ozdravil nadnaravnih duhovnih moči", a jo je spolno zlorabil.

Njena starša sta medtem čakala pred sobo in molila, saj so člani dekličine družine že več kot desetletje goreči sledilci Bapujevih naukov.

Preiskujejo ga tudi zaradi obtožb o korupciji in ponarejanju
Asaram Bapu, ki ima v Indiji več 100.000 privržencev in slovi po svojih disertacijah o hinduizmu, je obtožbe ves čas zanikal, proti razsodbi pa se bo najverjetneje pritožil, piše BBC. Višina zaporne kazni še ni znana. Tudi v zvezni držati Gudžarat proti njemu še poteka sodni proces zaradi obtožb o posilstvu.

77-letni guru ima po vsem svetu okoli 400 ašramov, v katerih uči meditacijo in jogo. Po podatkih na svoji spletni strani ima po svetu okoli 40 milijonov privržencev, prav tako pa ima po vsej Indiji za več milijonov dolarjev vrednih nepremičnin. Policija ga preiskuje tudi zaradi obtožb o korupciji in ponarejanju.

V Džodhpurju so varnostni organi pripravljeni, saj bi lahko zaradi razsodbe izbruhnili protesti Bapujevih privržencev.