Srbija za državljane Kosova zahteva posebna dovoljenja. Foto: Reuters
Srbija za državljane Kosova zahteva posebna dovoljenja. Foto: Reuters

Kosovska policija je sporočila, da sta mejna prehoda Jarinje in Brnjak zaprta za promet, potem ko so kosovski Srbi zaprli poti, ki vodijo k njima. Po njenih navedbah se je ponekod na policiste tudi streljalo. V severnem delu Mitrovice občasno zatulijo sirene.

Oglasil se je tudi Kfor, mednarodne mirovne sile pod vodstvom Nata, in sporočil, da spremlja razmere in da je pripravljen posredovati, če bo "stabilnost" ogrožen. Rusko zunanje ministrstvo pa je sporočilo, da želi Zahod "nevtralizirati Srbijo z albanskimi rokami". Pozvalo je Prištino, ZDA in EU, da ustavijo provokacije in spoštuje pravice Srbov na Kosovu, poroča B92.

Uradni Beograd temu ostro nasprotuje in srbski predsednik Aleksandar Vučić je Prištino in njene zaveznice danes znova pozval, naj se "spametujejo". Kot je posvaril, bi lahko namreč administrativne odločitve Prištine vodile v incidente in spopade.

Vučić je opozoril, da je položaj za Srbe na Kosovu "zelo zapleten", Srbija pa po njegovem mnenju "še nikoli ni bila v tako kompleksni in težki situaciji kot danes". Ljudi je obenem pozval, naj ne glede na vse provokacije ostanejo mirni in "ne dajo Albancem nobenega povoda, da začnejo streljati v množico".

Gre sicer za recipročne ukrepe Prištine, saj Srbija že 11 let ne dovoljuje vstopa državljanom Kosova s kosovskimi dokumenti, ampak jim izdaja posebna dovoljenja.

Kosovski premier Albin Kurti je po seji sveta za nacionalno varnost poudaril, da bodo naredili vse, da bi se izognili morebitnim incidentom. "Ni prostora za napetosti, ni možnosti za destabilizacijo. Gre za nekaj, kar je legitimno, legalno. Tisti, ki govorijo o nasilju, blokadah, destabilizaciji in napetostih, govorijo o samih sebi, ne pa o nas," je vztrajal.

Napetosti med državama so se sicer znova okrepile septembra lani, ko je Priština uvedla recipročnost glede registrskih oznak in je začela od voznikov s srbskimi tablicami zahtevati, da med vožnjo po Kosovu zakrijejo srbske državne simbole.

S ponedeljkom bo tako stekel rok za preregistracijo vozil s srbskimi registrskimi oznakami, ki bo trajala do 30. septembra. Vozil s srbskimi registrskimi oznakami je sicer največ na severu Kosova, saj tamkajšnji Srbi avtomobile pogosto registrirajo v Srbiji in ne na Kosovu. Bilo naj bi jih nekaj deset tisoč.