Kosovski Srbi so zaprli ceste do mejnih prehodov. Foto: Reuters
Kosovski Srbi so zaprli ceste do mejnih prehodov. Foto: Reuters

Kosovske oblasti so zaradi protestov Srbov za en mesec preložile za danes načrtovan začetek izvajanja sprememb v povezavi s srbsko skupnostjo na severu države.

Zaradi napovedanih sprememb so se na severu Kosova, kjer živijo pretežno Srbi, okrepile napetosti. Tamkajšnji prebivalci so na cestah v nedeljo postavili barikade, med drugim naj bi bil zaprt dostop do dveh mejnih prehodov s Srbijo, odjeknili so tudi streli.

Kosovska vlada se je za prestavitev omenjenih ukrepov, katerih uveljavitev je po njihovem sprejetju konec junija napovedala v nedeljo, odločila po posvetovanjih z ZDA in EU-jem.

Kosovski premier Albin Kurti je v zgodnjih jutranjih urah tvitnil, da se je Priština z mednarodnimi partnerji dogovorila o začasnem odlogu uveljavitve novih pravil, ki naj bi začela veljati z današnjim dnem. Kurti je povedal, da bo uveljavitev ukrepov odložena, če se umaknejo vse barikade in se spet zagotovi svoboda gibanja.

Kosovo po protestih umaknilo novo uredbo

Po poročanju več regionalnih medijev so kosovski Srbi okoli 11. ure začeli odstranjevati cestne barikade, ki so jih postavili v nedeljo zvečer. Začeli so umikati tovornjake in odhajati z barikad.

V nekaj urah je pričakovati, da bodo vse prometnice znova popolnoma prevozne, tako da bo znova mogoč prehod čez mejne prehode Jarinje in Brnjak s Srbijo, poroča srbska televizija TV Srbija na svoji spletni strani. Po poročanju regionalne televizije N1 sta bila oba mejna prehoda danes zjutraj zaprta in ju ni bilo mogoče prečkati niti peš.

Na mejnem prehodu Merdare so medtem vsem, ki so danes s srbskimi osebnimi izkaznicami vstopali na Kosovo, izdali dokument v skladu z ukrepi Prištine.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell je že pozdravil odločitev kosovskih oblasti in izrazil pričakovanje, da bodo ovire na cestah nemudoma umaknjene. Tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić pričakuje, da se bodo napetosti po odločitvi kosovske vlade umirile.

Kosovska policija je okrepila pristnost na prometnih povezavah. Foto: Reuters
Kosovska policija je okrepila pristnost na prometnih povezavah. Foto: Reuters

Kfor spremlja razmere

Mednarodne mirovne sile pod vodstvom Nata (Kfor) so sporočile, da spremljajo razmere in so pripravljen posredovati, če bo ogrožena "stabilnost". Rusko zunanje ministrstvo je sporočilo, da želi Zahod "nevtralizirati Srbijo z albanskimi rokami". Pozvalo je Prištino, ZDA in EU, da ustavijo provokacije in spoštuje pravice Srbov na Kosovu.

Sile Kforja so v pripravljenosti. Foto: Reuters
Sile Kforja so v pripravljenosti. Foto: Reuters

Vučić je v nedeljo Prištino in njene zaveznice pozval, naj se "spametujejo". Kot je posvaril, bi lahko namreč administrativne odločitve Prištine vodile v incidente in spopade. Opozoril je, da je položaj za Srbe na Kosovu "zelo zapleten", Srbija pa po njegovem mnenju "še nikoli ni bila v tako kompleksnem in težkem položaju kot danes". Ljudi je obenem pozval, naj ne glede na vse provokacije ostanejo mirni in "naj ne dajo Albancem nobenega povoda, da začnejo streljati v množico".

Kurti je po seji sveta za nacionalno varnost poudaril, da bodo naredili vse, da bi se izognili morebitnim incidentom. "Ni prostora za napetosti, ni možnosti za destabilizacijo. Gre za nekaj, kar je legitimno, legalno. Tisti, ki govorijo o nasilju, blokadah, destabilizaciji in napetostih, govorijo o samih sebi, ne pa o nas," je vztrajal.

Recipročni ukrep Prištine

Napetosti med državama so se sicer znova okrepile septembra lani, ko je Priština uvedla recipročnost glede registrskih oznak in je začela od voznikov s srbskimi tablicami zahtevati, da med vožnjo po Kosovu zakrijejo srbske državne simbole.

S ponedeljkom bo tako stekel rok za preregistracijo vozil s srbskimi registrskimi oznakami, ki bo trajala do 30. septembra. Vozil s srbskimi registrskimi oznakami je sicer največ na severu Kosova, saj tamkajšnji Srbi avtomobile pogosto registrirajo v Srbiji, in ne na Kosovu. Bilo naj bi jih nekaj deset tisoč.

Srbske blokade mejnih prehodov na Kosovu