Univerza Rutgers je spremenila hišni red, ki omogoča lažje sobivanje tudi homoseksualnim študentom. Foto: Reuters
Univerza Rutgers je spremenila hišni red, ki omogoča lažje sobivanje tudi homoseksualnim študentom. Foto: Reuters

Nekdanji študent na univerzi Rutgers Dharun Ravi je ob branju razsodbe sodnika - da je kriv vdora v zasebnost in zastraševanja sostanovalca Tylerja Clementija, ki je leta 2010, le nekaj dni po objavi posnetkov, skočil z mostu - le zmajal z glavo, piše britanski BBC. Neposredne vpletenosti v samomor dvajsetletnik ni bil obtožen.

Končna razsodba sodišča bo izrečena 21. maja, Raviju pa grozi do deset let zapora. Proces je v ameriški javnosti dvignil toliko prahu, da se je nanj odzval tudi ameriški predsednik Barack Obama.
Dharun Ravi je septembra 2010 v študentski sobi, ki si jo je delil s Tylerjem Clementijem, zadnjega hotel zalotiti pri intimnem odnosu z moškim. V sobi je zato skrivoma namestil kamero. O Tylerjevem poljubljanju z moškim je nato pisal na svojem profilu na Twitterju, sostanovalca pa je poskušal znova snemati dva dni pozneje. Ko je Tyler spoznal, kaj se je zgodilo, si je vzel življenje.

Državni tožilec je na obravnavi želel dokazati, da je Ravija motilo dejstvo, da je bil Tyler homoseksualec, zato je bil njegov namen zlonameren. Obramba pa je nasprotno menila, da Ravi ni bil homofob, temveč da se je študent prvega letnika obnašal le letom primerno, torej "neodgovorno".

Po smrti študenta je ameriška zvezna država New Jersey sprejela nov zakon o preprečevanju nasilja, univerza Rutgers pa je spremenila hišni red, ki omogoča lažje sobivanje tudi homoseksualnim študentom.