Razsodba sodišča je v Italiji in drugje po Evropi dvignila veliko prahu. Foto: Reuters
Razsodba sodišča je v Italiji in drugje po Evropi dvignila veliko prahu. Foto: Reuters

Zavezništvo tradicionalno rimskokatoliških in pravoslavnih držav – ob Italiji so tu še Armenija, Bolgarija, Ciper, Grčija, Litva, Malta, Monako, San Marino, Romunija in Rusija - je podprlo italijansko pritožbo na prepoved, ki jo je sodišče izreklo novembra lani, češ da so križi znak nacionalne identitete in ne le očitni verski simboli. Države se bojijo, da je sodišče s svojo prepovedjo postavilo precedens za strogi sekularizem po Evropi.

Pritožbo Rima na odločitev sodišča, ki je šokirala Italijo in druge evropske države v času, ko razpravljajo o priseljevanju in verskih pravicah za muslimane, je podprla tudi skupina 33 poslancev Evropskega parlamenta.

Sodišče: Križi kršijo svobodo do laičnega izobraževanja
Evropsko sodišče za človekove pravice je lani novembra razsodilo v prid Italijanke Solie Lautsi, ki je trdila, da italijanski zakon o razpelih v razredih krši dolžnost države do nevtralnosti. Sodišče je razsodilo, da razpela v italijanskih javnih šolah kršijo svobodo do laičnega izobraževanja. Italijanska vlada je tedaj napovedala pritožbo, sodišče pa ji je danes prisluhnilo.

Med triurnim zaslišanjem je odvetnik Italije Nicola Lettieri trdil, da bi zakon kršili Evropsko konvencijo o človekovih pravicah le v primeru, če bi bil cilj križev v šolah oglaševati krščanstvo učencem. "Razpelo v učilnicah ni tam, da bi indoktrinirali kogar koli, temveč je izraz splošnega občutka, ki je v središču italijanske nacionalne identitete," je povedal senatu Evropskega sodišča za človekove pravice.

"Deset držav razlaga sodišču, kakšne so omejitve njegove pristojnosti, kakšne so omejitve njegove sposobnosti, da ustvarja nove 'pravice' proti volji svojih držav članic," pravi Gregor Puppinck, direktor Evropskega centra za zakon in pravico, ki zagovarja primere verske svobode.

Bodo države iz zastav odstranile križe?
Joseph Weiler, ki je govoril v imenu osmih izmed desetih držav, ki so podprle Italijo, je dejal, da bi potrditev prepovedi pomenila, da bi morale nekatere države iz svojih zastav odstraniti križe in besedo Bog iz svojih himen. "Ne verjamem, da vsi, ki pojejo 'Bog obvaruj kraljico' (God Save The Queen - angleška himna, op. a.)," je dejal.

V zagovor prepovedi je odvetnik Nicolo Paoletti spomnil, da je italijansko ustavno sodišče menilo, da je ločitev Cerkve in države tako temeljna, da je leta 2001 iz svoje sodne dvorane odstranilo razpelo. "Sekularna država se ne more poistovetiti z nobeno vero, niti vero večine prebivalstva," je dodal in opozoril pred "tiranijo večine". Razpelo ni "tih in pasiven simbol", je sklenil.

Italijanski zunanji minister Franco Frattini je primer označil za "veliko bitko za svobodo in za identiteto krščanskih vrednot".

Evropsko sodišče za človekove pravice je prejšnji teden priznalo omejitve svoje jurisdikcije, ko je odločilo, da ne obstaja splošna pravica do istospolnih porok, ker te pravice ne priznava 41 od 47 evrospkih držav, ki so podpisale Evropsko konvencijo o človekovih pravicah.