Foto: AP
Foto: AP

Pred pogrebom so krsto iz poslopja parlamenta, kjer so se od Elizabete zadnje štiri dni poslavljali državljani in politiki, v sprevodu prepeljali v bližnjo Westminstrsko opatijo. Za njo so hodili vsi najvišji člani kraljeve družine – štirje kraljičini otroci na čelu s kraljem Karlom III. ter njegovima sinovoma, princema Williamom in Harryjem.

V Westminstrski opatiji se je nato začelo enourno bogoslužje, ki ga je vodil dekan opatije David Hoyle, pridigo je imel canterburyjski nadškof Justin Welby, premierka Liz Truss pa je brala berilo. Welby je hvalil kraljičino življenje služenja Združenemu kraljestvu in skupnosti držav Commonwealtha. "Ljudje ljubečega služenja so redki v vseh poklicih. Voditelji ljubečega služenja so še redkejši. V vseh primerih pa bodo tisti, ki služijo, ljubljeni in se jih bodo spominjali, tisti, ki se oklepajo oblasti in privilegijev, pa bodo pozabljeni," je dejal.

Krsta s kraljico Elizabeto II. Foto: Reuters
Krsta s kraljico Elizabeto II. Foto: Reuters

Med obredom je zbor med drugim zapel hvalnico, ki temelji na psalmu 23, Gospod je moj pastir, in ki je bila že del obreda na poroki kraljice s Philipom Mountbattnom leta 1947. Psalm številka 42 je bil na novo uglasben prav za kraljičin pogreb, glasbo pa naj bi navdihnila njena neomajna krščanska vera. Tudi več drugih psalmov je bilo v preteklosti že del kraljevih porok in Elizabetinega kronanja.

Krsto s posmrtnimi ostanki kraljice Elizabete II. je poleg krone s skoraj 3000 dragocenimi kamni iz nekdanjih kolonij, krasil venec, ki je bil sestavljen v skladu z željami njenega sina Karla III. Rože izvirajo z vrtov Buckinghamske palače in gradu Windsor, pa tudi iz kraljevega podeželskega domovanja, med njimi sta bila med drugim rožmarin, simbol spominjanja, in mirta, simbol srečnega zakona.

Na pogrebni slovesnosti so bili številni znani povabljenci, med njimi kraljeve družine iz Belgije, Nizozemske in Španije, pa tudi japonski cesar in cesarica.

Izmed svetovnih voditeljev so bili na pogrebu med drugimi predsednik ZDA Joe Biden z ženo Jill, francoski predsednik Emmanuel Macron, avstralski premier Anthony Albanese, kanadski premier Justin Trudeau in drugi voditelji iz skupnosti Commonwealtha. Med gosti je bil tudi slovenski predsednik Borut Pahor.

Rusija zaradi vojne v Ukrajini vabila ni prejela, prav tako niso bili povabljeni predstavniki Belorusije, Mjanmara, Sirije, Venezuele in Afganistana. Vabilo za udeležbo zgolj na ravni veleposlanika sta prejeli Severna Koreja in Nikaragva.

Na pogrebu sta bila tudi pravnuka pokojne monarhinje, starejša od treh otrok princa Williama – devetletni princ George in sedemletna princesa Charlotte. Skupaj z več drugimi člani kraljeve družine, vključno z novim kraljem Karlom III., sta hodila tudi v procesiji za krsto.

Odmevi

Sprevod od opatije do Wellingtonovega slavoloka in nato naprej, do Windsorja

Po koncu pogrebne slovesnosti je iz opatije krenil pogrebni sprevod do Wellingtonovega slavoloka. V sprevodu ob zvokih žalnih koračnic je sodelovalo še več sto drugih vojakov iz vsega Združenega kraljestva in držav skupnosti Commonwealtha, policistov ter delavcev javnega zdravstvenega sistema NHS. Sprevod je potekal po promenadi Horse Guards Parade, ulici The Mall, ki povezuje trg Trafalgar Square in Buckinghamsko palačo, in nato do slavoloka Wellington Arch v Hyde Parku. Gre za podobno pot, po kateri so vsak junij že potekale parade ob uradnem praznovanju kraljičinega rojstnega dneva.

Od tam so krsto odpeljali v Windsor, kjer so se člani kraljeve družine in več sto drugih povabljencev zbrali na bogoslužju v kapeli svetega Jurija. Ob zadnjem delu poti je krsto v pogrebnem vozilu po prihodu v Windsor znova spremljalo več sto vojakov. Med počasnim premikanjem proti gradu se ji je ob robu poti poklanjalo na tisoče ljudi, ki so se zbrali na obeh straneh znane pet kilometrov dolge avenije Long Walk (Dolg sprehod).

Na notranjem dvorišču gradu so že čakali kralj Karel III., njegova žena Camilla in drugi člani kraljeve družine, da se pridružijo sprevodu. Ta je bil namenjen v kapelo svetega Jurija, ki jo britanska kraljeva družina pogosto uporabi za krste, poroke in pogrebe. Pred nekaj več kot letom dni je tam potekal tudi pogreb kraljičinega moža, princa Filipa.

Na drugem, v primerjavi z dopoldanskim bogoslužjem v Westminstrski opatiji manjšim obredom, je bilo prisotnih približno 800 udeležencev, med katerimi so denimo tudi člani osebja kraljičinega gospodinjstva.

Pokopana v kapeli, ki jo je posvetila v spomin svojemu očetu

Pozneje, okrog 20.30 po srednjeevropskem času, so se od kraljice Elizabete II. poslovili še v ožjem družinskem krogu. Kot je želela, je pokopana ob možu, princu Filipu, čigar posmrtne ostanke so lani položili v grobnico, zdaj pa so pokopali oba skupaj v stranski, spominski kapeli Jurija VI., ki jo je v očetov spomin leta 1962 dala posvetiti Elizabeta. Tam so pokopali tudi njeno mater in sestro Margareto.

Britanska kraljica je v 97. letu starosti umrla 8. septembra na gradu Balmoral na Škotskem. Na prestolu je bila kar 70 let.

Odmevi

Dogodek, večji od olimpijskih iger

Številni ljudje so pogrebni sprevod spremljali na ulicah Londona, kjer se je zbralo več sto tisoč ljudi. Še milijoni drugih pa so pogreb spremljali prek televizijskih zaslonov. V britansko prestolnico so se v ta namen zgrnile novinarske ekipe z vsega sveta. Na vrtovih pred Buckinghamsko palačo jim je namenjenih več šotorov.

Kraljica Elizabeta II. je bila najdlje vladajoča monarhinja na svetu, saj je bila na prestolu več kot 70 let. Foto: Reuters
Kraljica Elizabeta II. je bila najdlje vladajoča monarhinja na svetu, saj je bila na prestolu več kot 70 let. Foto: Reuters

Veliko varnostno tveganje

Pogreb je bil tudi največji varnostni zalogaj za londonsko policijo do zdaj. Dogajanje varuje več kot 10.000 policistov iz celotnega Združenega kraljestva. To je varnostni dogodek, večji od olimpijskih iger v Londonu leta 2012 in letošnjega platinastega jubileja oziroma praznovanja 70-letnice vladavine Elizabete II.

Kralj Karel III. se je v nedeljo zvečer zahvalil za ganljiv odziv in vse izraze sočutja po smrti matere. Kot je dejal, sta bila z ženo Camillo ob številnih izrazih sožalja in podpore, tako iz države kot iz tujine, "globoko ganjena".

Pred tem so se ljudje po vsem Združenem kraljestvu in tudi drugje po svetu ob 21. uri po srednjeevropskem času pokojne Elizabete II. spomnili z minuto tišine.