Che, ki je skupaj s Fidelom Castrom vodil kubansko revolucijo leta 1959, je globoko zasidran v srca Kubancev. Foto: EPA
Che, ki je skupaj s Fidelom Castrom vodil kubansko revolucijo leta 1959, je globoko zasidran v srca Kubancev. Foto: EPA

Kubanski zdravniki v Boliviji so rešili vid Mariu Teranu, človeku, ki je usmrtil kubanskega revolucionarja Cheja Guevaro.
Medtem ko se Kuba pripravlja na 40. obletnico smrti Guevare, ki je bil ustreljen 9. oktobra 1967, ko so ga zajeli v Boliviji, je državne medije preplavila novica, da so kubanski zdravniki v okviru programa za brezplačno zdravljenje oči po Latinski Ameriki lani Teranu, naredniku bolivijske vojske, odstranili očesno mreno.

Novica o operaciji je v javnost pricurljala potem, ko se je Teranov sin v pismu bolivijskemu časopisu kubanskim zdravnikom zahvalil, da so očetu vrnili vid. Uradni časopis komunistične stranke Granma je zapisal, da se "štiri desetletja zatem, ko je Mario Teran poskušal uničiti sanje in idejo, Che vrača kot zmagovalec še ene bitke".

Gevara, ki je odigral ključno vlogo v kubanski revoluciji leta 1959, je sedem let pozneje odpotoval v Bolivijo, da bi tudi tam začel revolucijo. S pomočjo Cie pa ga je skupaj z njegovimi borci bolivijska vojska 8. oktobra 1967 ujela. Ranjenega Guevaro so odpeljali v šolo, kjer so vojaki debatirali o tem, kaj naj z ujetim revolucionarjem naredijo. Domnevno je žreb določil, da bo Mario Teran tisti, ki bo usmrtil Cheja.

Truplo mrtvega Guevare so odpeljali v bližnjo vas, kjer so ga razkazovali pred svetovnimi mediji. Leta 1997 so odkrili njegove ostanke in jih vrnili Kubi, kjer je zdaj pokopan.