Ledolomilec Polar Bear ameriške obalne straže bi moral priskočiti na pomoč ujetima ladjama, a sta se ti uspeli rešiti sami. Foto: EPA
Ledolomilec Polar Bear ameriške obalne straže bi moral priskočiti na pomoč ujetima ladjama, a sta se ti uspeli rešiti sami. Foto: EPA

Ruska raziskovalna ladja Akademik Šokalskij je v ledu pred Antarktiko obtičala 24. decembra. Na njenem krovu je bilo 74 raziskovalcev, potnikov in članov posadke. Na pomoč so jim skušali priskočiti francoski, kitajski in avstralski ledolomilci, a se do ladje nobenemu ni uspelo prebiti.

Potnike s Šokalskija, člani posadke so ostali na ladji, so 2. januarja rešili s pomočjo helikopterja s kitajskega ledolomilca Šue Long (Snežni zmaj), nato pa so jih prepeljali na avstralski ledolomilec Aurora Austalis, s katerim so se odpravili proti kopnemu (v Hobart na Tasmaniji naj bi prispeli nekje sredi meseca). Takrat je po uspešno izvedeni reševalni akciji v ledu ostal ujet še sam Šue Long.

Led okoli ladij je začel pokati
Danes so odgovorni sporočili, da se je tako ruski ladji kot kitajskemu ledolomilcu uspelo osvoboditi iz ledenega objema, novico pa je v sporočilu za javnost potrdila tudi avstralska agencija za varnost na morju (AMSA). Kapitan ruske ladje Igor Kiseljov je v torek sporočil, da so se v ledu okoli ladje začele odpirati razpoke, kmalu zatem je ladja naredila prve manjše premike, nato pa se ji je uspelo rešiti iz najhujšega ledu in je na poti proti Novi Zelandiji.

Ob približno istem času se je iz najhujšega, štiri metre debelega ledu, uspelo rešiti tudi kapitanu kitajskega ledolomilca, ki se zdaj prebija skozi nekoliko manj zahtevne ledene razmere in ne potrebuje pomoči. Ledolomilec Polar Star, ki je v lasti ameriške obalne straže in ki je bil na poti k ujetima ladjama, je tako razrešen naloge in se je že vrnil na svojo prvotno načrtovano pot.