Foto: EPA
Foto: EPA

Povečanje števila ljudi je posledica prihoda tujcev iz držav nečlanic EU-ja, vključno z okoli 114.000 begunci iz Ukrajine in okoli 53.000 ljudmi iz Hongkonga, ter ljudmi, ki so prišli zaradi dela in študija, je sporočil ONS.

Po ocenah statistikov je v državo lani skupno prišlo okoli 1,2 milijona ljudi, medtem ko se jih je odselilo približno 557.000.

Do rekordne ravni priseljevanja tujcev v Združeno kraljestvo je pripeljal niz dogodkov v svetu v letu 2022 in odprava omejitev po pandemiji covida-19, je povedal direktor centra za mednarodne migracije pri ONS-ju Jay Lindop.

Zadnji podatki krepijo pritisk na konservativno vlado premierja Rishija Sunaka, ki se je zavezala, da bo zmanjšala odvisnost od tuje delovne sile. Vladajoči konservativci že leta postavljajo omejevanje priseljevanja med svoje glavne prednostne naloge, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Visoko število priseljencev je bil tudi eden osrednjih pomislekov tistih, ki so se na referendumu leta 2016 odločili za izstop države iz Evropske unije. Nasprotovanje prihodu priseljencev je veljalo za enega najpomembnejših razlogov za izstop.

V državi je pereče tudi vprašanje prihoda prebežnikov, ki jim je na majhnih čolnih uspelo prečkati Rokavski preliv, da bi zaprosili za azil. Lani jih je prispelo več kot 45.000, kar je spodbudilo vlado k uvedbi strožjih ukrepov za preprečevanje prihoda prebežnikov.