Zatlers je v čustvenem desetminutnem televizijskem nagovoru pozval k razpustitvi parlamenta. Foto: EPA
Zatlers je v čustvenem desetminutnem televizijskem nagovoru pozval k razpustitvi parlamenta. Foto: EPA
Latvijci na referendum

Valdis Zatlers je referendum oznanil v neposrednem televizijskem prenosu in parlament obtožil laganja ter ohranjanja interesov oligarhov. V skladu z ustavo njegova odločitev o razpustitvi parlamenta pomeni, da mora biti izveden referendum o tem vprašanju; če bo referendum uspel in bodo parlament razpustili, bo to pomenilo predčasne parlamentarne volitve, v nasprotnem primeru bo moral Zatlers odstopiti.

Odločitev parlamenta sprožila alarm
Predsednik je odločitev sprejel, ker parlament, ki je bil izvoljen lanskega oktobra, ni dovolil, da bi policija med korupcijsko preiskavo pregledala lastnino, ki pripada vidnemu članu parlamenta Ainarsu Šlesersu, tudi zelo znanemu poslovnežu. Zatlers je odločitev parlamenta označil za "alarm, ki opozarja na razkorak med zakonodajno in sodno oblastjo vlade". "Parlament je pokazal nespoštovanje in nezaupanje v sposobnosti sodnih oblasti". Dodal je, da je treba ustaviti politične manipulacije in "ozračje nekaznovanosti".

Si je uničil možnosti za ponovno izvolitev?
Tvegana poteza predsednika grozi, da bo Latvijo pahnila v ustavno krizo, saj naj bi parlament novega predsednika države volil 2. junija. Zatlers, eden izmed dveh predsedniških kandidatov, je poudaril, da bo odločitev verjetno uničila njegove možnosti za ponovno izvolitev.

Latvijci na referendum