Sergej Lavrov. Foto: EPA
Sergej Lavrov. Foto: EPA

"Pripravljeni smo se pogovarjati o tej temi, toda zgolj znotraj komunikacijskih okvirov predsednikov Vladimirja Putina in Joeja Bidna," je Lavrov po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes dejal na novinarski konferenci ob obisku Kambodže.

Ameriški zunanji minister Antony Blinken se je že odzval in dejal, da bodo ZDA "sledile" zadnji ruski ponudbi. "Zunanji minister Lavrov je to jutro dejal, da so se pripravljeni pogovarjati o zamenjavi za pridržano Američanko", je povedal ob robu srečanja zunanjih ministrov Združenja držav jugovzhodne Azije (Asean) v Kambodži. "In temu bomo sledili," je dodal Blinken.

Washington predlaga izmenjavo zapornikov, ki vključuje tudi ruskega preprodajalca orožja Viktorja Bouta, znanega tudi pod vzdevkom "prodajalec smrti", poroča BBC, ki se sklicuje na ameriške medije. Bout v ZDA prestaja 25-letno zaporno kazen.

ZDA naj bi ga zamenjale za Brittney Griner in nekdanjega ameriškega marinca Paula Whelana, ki ima ameriški, britanski, kanadski in irski potni list, leta 2020 pa so ga obsodili na 16 let zaporne kazni zaradi vohunjenja.

Primer 31-letne ameriške košarkarice, dvakratne olimpijske prvakinje, sicer že dlje časa povzroča dodatne napetosti med Moskvo in Washingtonom. V Rusiji so jo aretirali 17. februarja, le teden dni pred začetkom ruskega napada na Ukrajino, zaradi katere so zahodne sile uvedle obsežne sankcije proti Rusiji.

V zadnjem obdobju so ameriške oblasti sprožile diplomatsko kampanjo za osvoboditev košarkarice. Tako je Blinken 29. julija prvič po začetku ruske invazije po telefonu govoril z Lavrovom, pri čemer ga je skušal prepričati, naj sprejme ameriško ponudbo za zamenjavo zapornikov, s katero naj bi Rusi Američanom med drugim predali tudi Brittney Griner.