Presrečna zmagovalka švicarskih volitev. Foto: EPA
Presrečna zmagovalka švicarskih volitev. Foto: EPA

Sommaruga iz Socialistične stranke je tako vstopila v sedemčlanski švicarski zvezni svet in postala četrti ženski član sveta, poroča Jutarnji List.
Novica morda ne zveni nič posebnega, a za Švico pomeni velik korak. Gre namreč za eno najbolj konservativnih držav v Evropi, v kateri so ženske šele leta 1971 dobile volilno pravico na zvezni ravni. Še celo tamkajšnji mediji poročajo, da je "ženska vlada" v Švici enaka znanstveni fantastiki.

Izbor Sommaruge v vlado je trajal nekaj ur in je bil precej složen. Ministri se volijo z glasovanjem obeh domov parlamenta, ker Švica nima premierja, pa se postopek tudi zaradi tega razlikuje od tistih večine evropskih držav. Sommarugo so izvolili namesto Moritza Leuenbergera, prav tako socialista, ki konec oktobra odhaja v pokoj.
Moški še vedno dominirajo
Odzivi na njen izbor, glede na to, da bo zdaj Švico prvikrat vodila ženska roka, so pozitivni tako v politični sredini kot med državljani. Med prvimi, ki je čestital Sommarugi, je bil vodja radikalnih liberalcev Fulvio Pelli, ki se je pridružil proslavi tega za Švico izjemno pomembnega političnega dogodka.
A to je kljub vsemu šele prvi korak za Švico, kjer imajo po zadnjih raziskavah kar štiri od pet državnih služb v zvezni administraciji v rokah moški. Moški dominirajo tudi na menedžerskih položajih, na univerzah in drugih večjih institucijah.
Obenem pa raziskave kažejo, da je švicarska družba precej bolj odprta do ženskih voditeljic kot pred letom 1971, ko ženske sploh še niso imele volilne pravice. Danes kar 76 odstotkov Švicarjev podpira žensko večino v vladi.