Tudi Litva je, tako kot Poljska, na mejo z Belorusijo postavila ograjo. Foto: EPA
Tudi Litva je, tako kot Poljska, na mejo z Belorusijo postavila ograjo. Foto: EPA

"Po informacijah, ki so nam na voljo, se je tok prebežnikov ustavil," je za baltsko tiskovno agencijo BNS v Vilni povedala premierka Litve.

Sorodna novica Prebežniki ujeti med beloruskim izkoriščanjem in nasiljem ter zavračanjem EU-ja

Na tisoče prebežnikov je več mesecev poskušalo priti iz Belorusije na Poljsko in v baltske države, ki ležijo na vzhodni meji Evropske unije. Vlada v Vilni se je odzvala s poostrenim nadzorom na meji in gradnjo več sto kilometrov dolge ograje.

Litva od avgusta 2021 prebežnike zavrača, vendar je mejo prečkalo skoraj 4200 ljudi, ki so zaprosili za azil. Mejna straža je prehod preprečila 8100 ljudem, ki tako niso mogli zaprositi za azil.

Za odpravo izrednih razmer na meji z Belorusijo se je pred kratkim zavzel tudi litovski predsednik Gitanas Nauseda, ki je dejal, da so izredne razmere "res močan instrument, ki ga moramo uporabiti v določenih izjemnih okoliščinah", in dodal, da bi lahko zakonodajalci znova uvedli uredbo, če bi se problematika znova zaostrila.

Zahod beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka obtožuje, da je namerno vabil ljudi s kriznih območij v Belorusijo kot odgovor na gospodarske sankcije proti beloruskim oblastem in jih nato pošiljal na mejo z EU-jem. Lukašenko je obtožbe zanikal.