Iz britanske obveščevalne službe MI5 sporočajo, da so v zadnjem letu preprečili devet terorističnih napadov. Foto: Reuters
Iz britanske obveščevalne službe MI5 sporočajo, da so v zadnjem letu preprečili devet terorističnih napadov. Foto: Reuters
Theresa May
Napad na Thereso May je bil načrtovan pred vhodom v njeno pisarno. Foto: EPA

Osumljenca, 20-letni Naa'imur Zakariyah Rahman in leto dni starejši Aqib Imran, naj bi, tako je poročal Sky News, načrtovala razstrelitev eksplozivnega sredstva na Downing Streetu, kjer je sedež vlade, kaos, ki bi ob tem nastal, pa naj bi izkoristila za napad in umor premierke z nožem. Rahman je osumljen, da je nameraval najprej z bombo razstreliti zavarovani vhod pred Downing Street 10, potem pa z nožem napasti premierko.

Terorističnega dejanja je obtožen tudi Imran iz Birminghama. Britanske oblasti sumijo, da se je skušal pridružiti džihadistom t. i. Islamske države tako, da je skušal pridobiti ponarejen potni list za potovanje v Libijo. Tudi zanj je sodnik odredil pripor.

Dvojico so po poročanju britanskih medijev prijeli 28. novembra. Preiskava je trajala več tednov. Na nekajminutni obravnavi pred sodnikom je Rahman danes povedal, da je državljan Velike Britanije in Bangladeša, Imran pa Velike Britanije in Pakistana. O krivdi se nista izrekla, tako da so v skladu s pravili navedli, da sta se izrekla za nedolžna. Na sodišču bosta nastopila 20. decembra.

MI5: Preprečili smo devet napadov
Direktor britanske obveščevalne službe MI5 Andrew Parker, ki je premierkin kabinet seznanil z zaroto, je ministrom sporočil, da je Velika Britanija od marca letos preprečila devet terorističnih napadov, poroča BBC. Parker je v govoru pred nekaj tedni opozoril, da je grožnja islamskih teroristov v Veliki Britaniji večja kot kadar koli prej.

V Veliki Britaniji je bilo letos izvedenih pet terorističnih napadov, v napadih v Manchestru in Londonu je umrlo 36 ljudi.