Na tankerju Stena Bulk je 23 članov posadke, med drugim državljani Indije, Rusije, Filipinov in Latvije. Foto: Reuters
Na tankerju Stena Bulk je 23 članov posadke, med drugim državljani Indije, Rusije, Filipinov in Latvije. Foto: Reuters

Iranska revolucionarna garda je objavila videoposnetek zajetja, na katerem se jasno vidi ime tankerja Stena Impero.

Vojaki so se pri zajetju s smučarskimi maskami in strojnimi puškami s helikopterja spustili na palubo, kar je enaka taktiko, kot jo je pred dvema tednoma uporabila britanska mornarica ob zajetju iranskega tankerja pri Gibraltarju.

Britanski zunanji minister Jeremy Hunt je dejal, da se je z zajetjem tankerja Iran podal "na nevarno pot". V telefonskem pogovoru z iranskim kolegom Džavadom Zarifom je izrazil "izjemno razočaranje". Zarif je na drugi strani Huntu povedal, da mora ladja skozi legalne procedure, preden jo bodo lahko izpustili, poročajo iranski mediji.

Britanska obrambna ministrica Penny Mordaunt je iransko zajetje označila za sovražno dejanje. London je na zagovor tudi poklical iranskega veleposlanika.

Zaseg zaradi "odpora bojne ladje"?

Tiskovni predstavnik iranske revolucionarne garde je dejal, da je Teheran zasegel ladjo v Hormuški ožini zaradi "odpora in vmešavanja" britanske bojne ladje, ki jo je spremljala. V videoposnetku sicer ni videti nobene britanske bojne ladje.

Iranske pomorske oblasti so predtem sporočile, da so tanker zajeli po nesreči z ribiško ladjo.

"Poskušali bomo najti rešitev za Grace 1, vendar bomo ob tem zagotovili varnost svojih ladij," je komentiral tudi zajetje iranskega tankerja pri Gibraltarju, za katero je Iran obljubil povračilne ukrepe.

Britanska mornarica je 4. julija pri Gibraltarju zajela iranski tanker Grace 1, ki je po gibraltarskih navedbah tihotapil nafto v Sirijo, ta pa je pod sankcijami Evropske unije.

Nemčija in Francija pozivata k izpustitvi

Nemčija, Francija in Evropska unija so podprle Združeno kraljestvo in obsodile zajetje. Zajetje tankerja predstavlja "nevarno nadaljnje stopnjevanje že tako napete situacije", je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočilo nemško zunanje ministrstvo. "Takšno dejanje ovira nujno sprostitev napetosti v Zalivski regiji," je dodalo francosko.

Sorodna novica Iran v Hormuški ožini zasegel britanski tanker

Iran: Tanker izklopil signal in kršil pravila

Ameriška vojska v Savdsko Arabijo

Hormuška ožina je postala središče nesoglasij med Iranom in ZDA z zaveznicami. Ameriška vojska je na območje že namestila opazovalna letala. Savdska Arabija je ob tem v petek sporočilam da bo za krepitev regionalne varnosti gostila ameriške vojake. Država ameriških sil ni gostila vse od leta 2003, ko so se te umaknile po koncu vojne z Irakom.

Iranska revolucionarna garda je na zahtevo pristojnih pomorskih oblasti med plovbo skozi Hormuško ožino v petek zasegla tanker Stena Impero, češ da ta ni spoštoval mednarodnih pomorskih pravil.

Iranska tiskovna agencija Fars je poročala, da so tanker zajeli po nesreči z ribiško ladjo. "Po nesreči je v skladu z zakonodajo nujno preiskati vzroke nesreče," je dejal generalni direktor urada za pristanišča in pomorstvo pokrajine Hormozgan Alah Morad Afifipur.

Posadka ribiške ladje naj bi po nesreči skušala stopiti v stik z britanskim tankerjem, a se ta ni odzval na njene klice v sili.

Iranske oblasti tankerju tudi očitajo, da je izklopil signal GPS in zapeljal v ožino v južnem delu, kjer je predviden le izstop, s čimer naj bi tvegal trk z drugimi ladjami, nemška tiskovna agencija DPA povzema iransko tiskovno agencijo Tasnim. Prav tako naj bi tanker prevažal okolju nevarne snovi.

Drugi tanker MV Mesdar je Iranska revolucionarna garda izpustila. Foto: Reuters
Drugi tanker MV Mesdar je Iranska revolucionarna garda izpustila. Foto: Reuters

Posadka ostaja na tankerju

Lastniki tankerja trdijo, da je ladja "v celoti spoštovala vsa pravila" navigacije in mednarodne plovbe ter je bila ob zajetju po pisanju BBC-ja v mednarodnih vodah.

Tanker naj bi obkrožili štiri manjše ladje in helikopter ter ga pospremili v iranske vode. 23 članov posadke, med njimi državljani Indije, Rusije, Latvije in Filipov, je nepoškodovanih. Do konca preiskave bodo ostali na tankerju, še navaja iranska agencija Fars.

Iran izpustil tanker MV Mesdar

Oboroženi iranski vojaki so se vkrcali tudi na tanker MV Mesdar, ki je v lasti britanskega podjetja Norbulk Shipping, a pluje pod liberijsko zastavo. Ladja je pozneje lahko nadaljevala svojo plovbo. Norbulk Shipping je sporočil, da z ladjo ponovno komunicirajo in da je posadka "na varnem in dobrega počutja".

Hormuška ožina je ena od najpomembnejših svetovnih pomorskih poti. Skozi njo potuje skoraj tretjina vse svetovne nafte.

Kaj je s tankerjem Riah?

Še vedno ni jasno, kaj se je zgodilo s tankerjem Riah. Iran je v četrtek sporočil, da je zasegel tuj tanker, ki je "tihotapil nafto" v Zalivu, in 12 članov posadke. Iranski državni mediji so objavili posnetek iranskih varnostnih služb, ki na gliserjih krožijo okoli tankerja Riah. Ta pluje pod panamsko zastavo, sedež pa ima v Združenih arabskih emiratih.

Iran zadržuje britanski tanker