V Londonu zaznavajo porast umorov z noži. Foto: Reuters
V Londonu zaznavajo porast umorov z noži. Foto: Reuters

mesto Velike Britanije je prvič v zgodovini prehitelo New York po številu umorov na mesec. Razlog je povečanje števila umorov z nožem. Marca je bilo v Londonu s streli ali nožem ubitih 22 ljudi, v New Yorku pa 21.

Tudi februarja je bilo v britanskem mestu več umorjenih kot v ameriškem, 15 v primerjavi s 14.

V zadnjih 19 dneh so v Londonu zaznali 10 umorov z nožem. Lani so v tem mestu v celem letu našteli rekordnih 80 umorov z nožem.

V zadnjih treh letih se je število umorov v Londonu povečalo za skoraj 40 odstotkov, medtem ko je v New Yorku, ki ima nekoliko manj prebivalcev kot London, od leta 1990 umorov manj za 87 odstotkov.

Pritisk na župana in vodstvo policije
V britanski prestolnici se je že okrepil pritisk na župana Sadiqa Khana in vodjo metropolitanske policije Cressido Dick, ki je krivdo za povečanje števila umorov z noži pripisala družbenim omrežjem.

"Gotovo družbena omrežja vplivajo tudi v smislu, da lahko ljudje hitro preidejo od rahle jeze do prepira," je dejala za britanski časnik The Times. Vodja Scotland Yarda Sean Yates je medtem povečanje števila zločinov z nožem pripisal dejstvu, da sodišča ne postavijo za zapahe tistih, ki so jih ujeli že pri dveh napadih z nožem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.