Evropa ima dolžnost, da ne dovoli, da bi svet zdrsnil v kaos, meni Macron. Foto: Reuters
Evropa ima dolžnost, da ne dovoli, da bi svet zdrsnil v kaos, meni Macron. Foto: Reuters
Bundestag
Francoski predsednik je nagovoril nemški parlament. Foto: Reuters
Macron mlade pozval, naj ustvarjajo odprto Evropo

Pred srečanjem z nemško kanclerko Angelo Merkel je v Berlinu spregovoril tudi v nemškem parlamentu, kjer se je zavzel "za močnejšo Evropo".

"Smo na zelo pomembni točki naše zgodovine," je ob srečanju z mladimi iz vse Evrope v nemškem glavnem mestu dejal Macron. "Mladina lahko zgradi prihodnost le, če pozna preteklost. Sicer obstaja nevarnost, da ponovimo napake. Zgradite odprto, ambiciozno Evropo," je pozval mlade na dogodku z naslovom 100 idej za mir.

Steinmeier je ob tem poudaril, da je pomembno obnoviti zaobljubo "Nikoli več vojne". Iz zgodovine se je treba učiti, da bi se izognili novim nesporazumom, je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA dejal nemški predsednik.

"Evropa ima dolžnost, da svet ne zdrsne v kaos"
Macron se v Berlinu udeležuje vrste dogodkov ob dnevu spomina na žrtve vojn, ki ga v Nemčiji zaznamujejo od leta 1919, po koncu prve svetovne vojne. Ob tej priložnosti je spregovoril tudi v bundestagu. V svojem govoru je Nemčijo pozval k prizadevanjem, da bi Evropo v časih novega nacionalizma naredili odpornejšo.

"Evropa, in znotraj nje francosko-nemški dvojec, ima dolžnost, da ne dovoli, da bi svet zdrsnil v kaos, in da vodi po poti miru. Zato mora biti Evropa močnejša," je opozoril francoski predsednik.

"Danes moramo odpreti novo poglavje," je dejal Macron in omenil tudi druge izzive, s katerimi se spoprijemamo, med drugim podnebne spremembe in trgovinske spore. "Vsi si želimo pravičen svetovni red," je zatrdil.

Macron se bo s kanclerko Merkel predvidoma pogovarjal o prihodnosti EU-ja in reformah evrskega območja.

Po napovedih naj bi se voditelja skušala uskladiti glede digitalnega davka, govorila pa naj bi tudi o evropskem proračunu za prihodnje leto, o katerem se države še niso uskladile z Evropskim parlamentom. Rok za to se izteče v ponedeljek.

Macron mlade pozval, naj ustvarjajo odprto Evropo