Macron (desno) po pogovorih z nacionalnim sekretarjem Francoske komunistične stranke Fabienmo Rousselom. Foto: Reuters
Macron (desno) po pogovorih z nacionalnim sekretarjem Francoske komunistične stranke Fabienmo Rousselom. Foto: Reuters

Današnje razprave je Macron sicer začel s pogovorom z vodjo desnih Republikancev Christianom Jacobom, katerega stranka je v zadnjih mesecih prav tako nazadovala. Z 61 sedeži bi predsednikovemu zavezništvu lahko zagotovili večino v parlamentu, vendar pa je Jacob po pogovorih izključil povezovanje.

"Predsedniku sem povedal, da nikakor ne moremo vstopiti v nekaj, kar bi lahko veljalo za izdajo naših volivcev, zato bomo ostali v opoziciji," je dejal in se hkrati zavezal, da njegova stranka ne bo blokirala dela institucij. Republikanci so se sicer omenjali kot najverjetnejši koalicijski partnerji Macrona.

Med drugim se je Macron pogovarjal tudi z vodjo skrajno desnega Nacionalnega zbora Marine Le Pen. Pogovori s predstavniki glavnih opozicijskih strank še niso končani in naj bi se nadaljevali v sredo.

Po slabem rezultatu predsednikovega zavezništva Skupaj na volitvah ima Macron zdaj na voljo več možnosti, od oblikovanja koalicije do sprejemanja zakonodaje na podlagi ad hoc dogovorov ali celo razpisa novih volitev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Elisabeth Borne ostaja francoska premierka. Foto: Reuters
Elisabeth Borne ostaja francoska premierka. Foto: Reuters

Spomnimo, predsednikovo zavezništvo Skupaj je na volitvah glede na začasne uradne izide osvojilo 245 sedežev v 577-članski nacionalni skupščini. S tem je izgubilo absolutno večino v parlamentu in bo moralo za svoje reformne načrte iskati zaveznike.

Potrebno bo sodelovanje

Novo levo zavezništvo Nupes, ki ga vodi levičarski politik Jean-Luc Melenchon, je osvojilo 131 sedežev in s tem postalo najmočnejša opozicijska stranka. Nupes je že napovedal predlog nezaupnice vladi. Močno se je okrepil tudi skrajno desni Nacionalni zbor pod vodstvom Marine Le Pen, ki bo glede na izide zasedel 89 poslanskih mest. Republikanci so skupaj z zavezniki osvojili 74 sedežev.

Macron zavrnil odstop premierke Borne

Pred tem je francoska premierka Elisabeth Borne zaradi volilnega izida zavezništva Skupaj na nedavnih parlamentarnih volitvah Macronu ponudila odstop, a ga je zavrnil.

Macron meni, da mora vlada ostati in delovati, sam pa poskušal najti konstruktivne rešitve v času, ko za njegovo zavezništvo ne obstaja alternativa, so sporočili iz predsedstva pred začetkom njegovih dvodnevnih posvetov z voditelji opozicijskih strank v Elizejski palači. Premierka Borne pa se bo sestala s člani vlade.