Orban je v prvem odzivu po zaprtju volišč rezultate pozdravil kot izjemne, saj da je število tistih, ki so glasovali proti kvotam, preseglo število glasov za vstop Madžarske v EU leta 2004. Foto: EPA Foto:
Orban je v prvem odzivu po zaprtju volišč rezultate pozdravil kot izjemne, saj da je število tistih, ki so glasovali proti kvotam, preseglo število glasov za vstop Madžarske v EU leta 2004. Foto: EPA Foto:
Madžarske volivke v tradicionalnih opravah med oddajo glasovnic. Foto: Reuters
Orban je izid referenduma označil kot uspeh, medtem ko analitiki menijo, da gre za njegov poraz. Foto: Reuters
Referendum o begunskih kvotah padel

98 odstotkov volivcev glasovalo proti kvotam, a je referendum zaradi prenizke udeležbe padel.

Volilna udeležba je bila namreč okoli 40-odstotna, za veljavnost referenduma pa je potrebna 50-odstotna udeležba. Najnižja udeležba je bila v Budimpešti (34-odstotna), prek 50-odstotna pa je bila samo v enem volilnem okraju (Vas na zahodu države). Volilnih upravičencev je sicer na Madžarskem nekaj več kot osem milijonov, na volišča pa se jih je po 99 odstotkih preštetih glasov podalo 3.260.365.

Madžarski premier Viktor Orban je pri oddaji glasu na novinarsko vprašanje, ali bo odstopil, če bodo kvote potrjene, pritrdil. V prvem odzivu po zaprtju volišč pa je rezultate pozdravil kot izjemne, saj da je število tistih, ki so glasovali proti kvotam, preseglo število glasov za vstop Madžarske v EU leta 2004. Obenem je poudaril, da EU ne more prisiliti Madžarske, da sprejme begunce, in napovedal vložitev predloga ustavnega dopolnila v parlament, ki naj bi vgradil "voljo ljudi v ustavo".

Tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltan Kovacs je medtem dejal, da imata madžarska vlada in parlament dolžnost ukrepati na osnovi jasno izražene volje volivcev na referendumu glede kvot.

Volivci so na referendumu odgovarjali na vprašanje: "Ali želite dovoliti EU-ju, da brez podpore parlamenta predpiše preselitev nemadžarskih državljanov na Madžarsko?" Orban je ob oddaji glasovnice dejal, da so ponosni, da prvi glasujejo o tem vprašanju. "Žal smo edini," je dodal.

Analitiki menijo, da je manj kot 50-odstotna udeležba na referendumu poraz za Orbana, ki si je obetal, da si bo z referendumom še dodatno utrdil oblast.

Opozicija je referendum bojkotirala, nekatere stranke pa so volivce pozivale, naj v znak protesta proti vladni politiki oddajo neveljavno glasovnico. Vodja opozicijske Socialistične stranke Gyula Molnar je poudaril, da bi bila kakršna koli poteza vlade na podlagi neveljavnega referenduma glede kvot neustavna.

Kurz: Načrt EU-ja nerealističen
V Bruslju poudarjajo, da gre za referendum o prihodnjih kvotah oziroma odločitvah zanje, ne obstoječih. Po teh bi morala Madžarska sprejeti 1.294 beguncev, ki so nastanjeni v Grčiji in Italiji. Tako so se članice Unije dogovorile pred letom dni.

Ne glede na relativno majhno število beguncev, ki jim želi Orban z referendumom zapreti vrata na Madžarsko, pa bi lahko, kot piše Guardian, referendum imel velike posledice za Vzhod EU-ja.

Medtem pa je podporo madžarski suverenosti izrazil tudi uradni Dunaj. Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz je namreč za Welt am Sonntag dejal, da bi moral EU opustiti svoj "nerealističen" načrt prerazporeditve beguncev znotraj EU-ja in opozoril, da lahko nestrinjanje glede načrta ogrozi kohezijo celotnega EU-ja. Ob tem je še poudaril, da številni begunci zavračajo premestitev v določene države.

Kurz je posvaril tudi pred kritiziranjem madžarske vlade zaradi njene protibegunske drže. "Nevarno postane, ko nekatere države članice E-jaU ustvarijo vtis, da imajo višje moralne temelje od drugih držav članic," je poudaril.

Referendum o begunskih kvotah padel