V tovornjaku je leta 2015 umrlo 71 ljudi, od tega štirje otroci. Foto: EPA
V tovornjaku je leta 2015 umrlo 71 ljudi, od tega štirje otroci. Foto: EPA

Štirje moški, afganistanski in trije bolgarski državljani, so bili obtoženi uboja žrtev na vrhuncu množičnega prihoda prebežnikov v Evropo. Sodišče v Kecskemetu je na prvi stopnji presodilo, da so vsi štirje krivi, obsojeni pa se lahko na sodbo pritožijo.

Moški so bili obsojeni tudi članstva v skupini, ki se je ukvarjala z organiziranim kriminalom. Na zatožni klopi se je skupno znašlo 14 ljudi, preostalo deseterico, zadolženo za nabavo vozil in novačenje voznikov, so obsodili na zaporne kazni od treh do 13 let.

Na poti od madžarsko-srbske meje proti Avstriji se tihotapci niso zmenili za klice na pomoč prebežnikov, ki so, zaprti v tovornjaku, pred smrtjo po njem tolkli in vpili, je po poročanju Reutersa dejalo tožilstvo, ki je že napovedalo pritožbo na razsodbo, saj je po njihovi oceni kazen preblaga. Zahtevali so dosmrtno ječo.

Trupla 59 moških, osmih žensk in štirih otrok iz Sirije, Iraka in Afganistana so v zapuščenem tovornjaku v Avstriji našli 26. avgusta 2015. Najdba je pretresla Evropo, smrt prebežnikov pa je bil najhujši incident na balkanski begunski poti, po kateri je na stotisoče ljudi bežalo pred vojno in revščino na Bližnjem vzhodu, v Afriki in Aziji.