Policija je po napadu aretirala Roberta Spado, ki je obtožen povzročitve hudih poškodb z mafijskimi metodami. Foto: EPA
Policija je po napadu aretirala Roberta Spado, ki je obtožen povzročitve hudih poškodb z mafijskimi metodami. Foto: EPA
Simone di Stefano
Podpredsednik neofašistične stranke CasaPound, ki v regiji uživa nekaj podpore, je zanikal povezave stranke z mafijo. Foto: Reuters

Napadalec je novinarja Daniela Piervincenzija z glavo udaril v obraz, pri čemer mu je razbil nos, nato pa s palico pregnal snemalno ekipo. Snemalec je med napadom nadaljeval snemanje, poroča BBC. Napad se je zgodil pred tamkajšnjim fitnesom. Spada je izgubil živce, ko ga je novinar vprašal, ali njegova družina podpira skrajnodesno skupino CasaPound.

Spado so po aretaciji obtožili povzročitve hudih poškodb z uporabo mafijskih metod. Napadalčev brat Carmine Spada sicer prestaja desetletno zaporno kazen zaradi izsiljevanja in povezav z mafijo.

Županja Rima je tvitnila videoposnetek napada in pripisala, da bodo oblasti zaustavile zločine in ekstremizem v Rimu, ter za soboto napovedala proteste proti nasilju v Ostii, obmorskem mestecu dobrih 20 kilometrov iz Rima.

Preteklo nedeljo je na lokalnih volitvah v Ostii skrajnodesni CasaPound dobil devet odstotkov podpore. Drugi krog lokalnih volitev bodo izvedli 19. novembra. Na državni ravni sicer nepriljubljena neofašistična stranka CasaPound v regiji pridobiva vedno več podpore in vpliva, zato novinarji nacionalne televizije RAI preiskujejo fenomen. Pred dvema letoma so sicer oblasti zaradi prepredenosti z mafijskimi člani razpustili mestni svet Ostie.

Casapound zanika povezave z mafijo
Podpredsednik CasaPounda Simone Di Stefano je napad označil za obžalovanja vreden in poudaril, da Spada ni član stranke, ter tožilca pozval k razjasnitvi trditev o povezanosti stranke in mafijskega klana Spada.

Italijanski premier Paolo Gentiloni je izrazil solidarnost z novinarjem Piervincenzijem, napadalec Spada pa se je prek Facebooka opravičil za napad in dodal, da se je tako odzval, ker je novinar prestrašil njegovega sina.