Jeremy Corbyn in Theresa May se v televizijskem nastopu nista neposredno udarila, oba je ločeno intervjuval voditelj Jeremy Paxman (na fotografiji desno). Foto: Reuters
Jeremy Corbyn in Theresa May se v televizijskem nastopu nista neposredno udarila, oba je ločeno intervjuval voditelj Jeremy Paxman (na fotografiji desno). Foto: Reuters
Theresa May
Theresa May je predčasne splošne volitve razpisala, da bi utrdila moč svoje kampanje za brexit, zdaj pa delavska stranka iz tedna v teden topi njeno prednost. Foto: Reuters

Mayeva je ponovila, da bo v primeru nestrinjanja pri dogovarjanju z Evropsko unijo odstopila od pogajanj, medtem ko je Corbyn dejal, da bo, če na volitvah zmaga, zagotovil dosego sporazuma.

8. junija bodo Britanci odločali, kdo bo postal novi premier Velike Britanije in se hkrati usedel za pogajalsko mizo v Bruslju, kjer se bodo voditelji dogovarjali o diplomatskih in trgovinskih vezi med Veliko Britanijo in EU-jem po britanskem odhodu iz Unije.

Različni pogledi desnosredinske Mayeve in levo usmerjenega Corbyna bi bili lahko odločilni pri dveletnih brexitovskih pogovorih o vprašanjih, kot so carinske določbe glede prebežnikov, dobrin in zaposlovanja.

Javnomnenjske ankete še naprej napovedujejo zanesljivo zmago Mayeve, čeprav je njena prednost v preteklih tednih skopnela, kar meče senco dvoma na njeno taktiko, da bodo predčasne volitve zgolj kot potrditev njene brexitovske strategije.

Brez neposrednega spopada
Na televizijskem soočenju ni prišlo do neposrednega spopada med kandidatoma, saj sta najprej ločeno odgovarjala na vprašanja občinstva, pozneje pa ju je intervjuval voditelj Jeremy Paxman.

Mayeva je dejala, da bo sodelovala na pogovorih z EU-jem, vendar ne bo sprejela slabega dogovora. "Pripravljeni moramo biti na odstop od pogajanj," je dejala v intervjuju za Sky News.

"Če bi sam sedel v Bruslju in bi vi bili oseba, s katero se moram pogajati, bi si mislil, da je to napihljivka, ki se skrije ob najmanjšem šumu," je občinstvo s svojo opazko glede šolske reforme konservativcev nasmejal voditelj Paxman.

Corbyn ima drugačen pristop, saj obljublja, da bo v primeru izvolitve zagotovo sklenil dogovor z Evropsko unijo.

Javnomnenjske raziskave medtem kažejo, da volivci bolj zaupajo Mayevi glede izvedbe brexita, zato je pričakovati, da se bo njena kampanja zdaj popolnoma osredotočila na prihajajoče pogovore z EU-jem, sploh po njenem padcu popularnosti po napovedi reform konservativcev.

Laburisti manjšajo zaostanek
Po zadnji javnomnenjski anketi britanske televizije ITV so konservativci deležni 43-odstotne, laburisti 37-odstotne, liberalni demokrati 8-odstotne in Ukip 4-odstotne podpore, s čimer se je vodstvo konservativcev skrčilo na le še šest odstotkov, je poročal Guardian.