Rusko-ameriški odnosi so se znašli na eni najnižjih točk od konca hladne vojne. Foto: EPA
Rusko-ameriški odnosi so se znašli na eni najnižjih točk od konca hladne vojne. Foto: EPA

McCain, nekdanji republikanski predsedniški kandidat, je s pismom, objavljenem na spletni strani ruskega časopisa Pravda, "vrnil" Putinu za ostro kritiko politike Washingtona, ki jo je ta v svojem mnenjskem članku pred dnevi objavil v ameriškem časopisu New York Times.

Senator se je spravil nad Putinovo politiko tako doma kot v Siriji, saj ostaja Kremelj najbolj zanesljiv zaveznik režima sirskega predsednika Bašarja Al Asada. "Putin ne zvišuje ruskega ugleda po svetu. Uničuje ga. Spoprijateljil se je s tirani, oddaljil pa se je od zatiranih, zato mu narodi, ki si prizadevajo za varnejši, mirnejši in bogatejši svet, ne zaupajo." Po njegovem mnenju je rusko podpiranje režima Al Asada "ubijanje na tisoče nedolžnih z namenom ohranitve na oblasti".

Senator iz Arizone, ki je najvidnejši republikanski predstavnik pri vojaških zadevah, je v članku z naslovom "Rusi si zaslužijo boljšega kot Putin" še obtožil Kremelj kaznovanja odpadnikov, ponarejanja volitev, cenzoriranja medijev in onemogočanja političnih nasprotnikov. "Da bi še povečali svojo moč, na sodiščih in v gospodarstvu podpirajo nebrzdano korupcijo, ustrahujejo in celo odstranjujejo novinarje, ki želijo njihova dejanja razkriti," je dodal.

Putin "prosil za previdnost"
McCainovo pismo je neposreden odgovor na Putinovo kritika ZDA, ki je bila objavljena 11. septembra. Putin je takrat v pismu Prošnja za previdnost iz Rusije zapisal, da ni nobenega dvoma, da je bilo v sirskih spopadih uporabljeno kemično orožje, a "da obstaja mnogo razlogov, da verjamemo, da ga ni uporabila sirska vojska, ampak opozicijske sile". Washington je ob tem pozval, naj spoštuje mednarodno pravo in ne deluje brez odobritve Varnostnega sveta Združenih narodov, dodal pa, da je za Američane vojaško posredovanje v notranje spore posameznih držav postalo "vsakdanjost".

A medtem ko je Putinovo razmišljanje objavil eden najuglednejših in branih ameriških časopisov, pa se je McCain, ki je na predsedniških volitvah leta 2008 izgubil proti Baracku Obami, moral zadovoljiti le z objavo na spletni strani www.pravda.ru, ki se sicer ima za naslednico časopis Pravda, nekdaj vplivnega časopisa sovjetske komunistične partije.