Foto:
Foto:
Grand Prix Bosna

Tokratna Mednarodna obzorja imajo naslov "Grand prix: Bosna". Naslov oddaje je povezan s strastjo glavnega junaka, ki uživa v avtomobilih, rdeča nit pa je prijateljstvo, ki se je leta 1994 spletlo med bošnjaškim vojnim beguncem Alenom Habibom in slovenskim policistom Ernestom Bedekom.

Posnetek Mednarodnih obzorij si lahko ogledate v videonovici na desni strani.

Bedek je bil takrat vodja prehodnega doma za tujce v Prosenjakovcih in je Habibu pravzaprav rešil življenje, saj ga ni vrnil na balkansko morišče, kot bi ga v skladu s predpisi moral, ampak mu je pomagal, da je prebegnil v Avstrijo oziroma na zahod. Alen Habib danes živi na Nizozemskem. Med družinama so se spletle tesne vezi.

Oddaja skuša odgovoriti tudi na vprašanje, kakšna je usoda bošnjaškega naroda, ki je bil po krvavi vojni v 90. letih razseljen številne države, nekateri podatki govorijo o milijonu beguncev. Obravnava tragedijo v Srebrenici in tudi svojevrsten sodni proces, kjer bošnjaški Wiesenthal Hasan Nuhanović za sokrivdo pri genocidu toži nizozemsko državo.

Govori pa oddaja tudi o razmerah v BIH-u danes - ko so posamezni deli države etnično čisti, med seboj ločeni, gospodarsko na psu. Če bi svet znal izkoristiti velike naravne danosti in pridne bošnjaške roke, bi Bosna in Hercegovina lahko bila glavna nagrada ...

Grand Prix Bosna