Palestinci imajo po svetu veliko podpore - predvsem med mulsimanskimi narodi. Foto: EPA
Palestinci imajo po svetu veliko podpore - predvsem med mulsimanskimi narodi. Foto: EPA
Ismail Hanija
Washington in Izrael so zmotile izjave premiera Hanije. Foto: Reuters
Ehud Olmert
Olmert zavrača pogovore z novo palestinsko vlado. Foto: EPA
Odzivi na novo palestinsko vlado

Francija je tako že povabila novega zunanjega ministra Ziada Abu Amra v Pariz, Velika Britanija namerava vzpostaviti stike z ministri, ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa je dejal, da bi morala mednarodna skupnost podpreti novo vlado.

Norvežani pokimali prvi
Tudi Sirija je izrazila polno podporo, medtem ko je Norveška novo palestinsko vlado podprla skoraj nemudoma po glasovanju. "Norveška pozdravlja oblikovanje palestinske vlade narodne enotnosti," je začel zunanji minister Jonas Gahr Store. "Bistvenega pomena je, da vlada prevzame nadzor nad varnostno situacijo v Gazi in na Zahodnem bregu ter da se raketni napadi na izraelska območja prenehajo." Norveška vlada, ki je bila sploh prva zahodna država, ki je novo vlado priznala, je še oznanila, da bo odpravila vse sankcije proti Palestincem.

EU vlado pozdravlja, a blokada ostaja
Predsedujoča Evropski uniji Nemčija je novo vlado sicer pozdravila, a je poudarila, da EU finančne blokade, uvedene po lanskem Hamasovem prevzemu oblasti, kljub temu ne misli odpraviti. Pomoč Unije Palestincem bo tako še naprej omejena na neposredna sredstva za socialne projekte, dokler nova vlada narodne enotnosti ne bo oblikovala takšnega programa, ki bo izpolnil zahteve bližnjevzhodne četverice, in sicer priznanja Izraela, obsodbo nasilja in spoštovanje predhodnih sporazumov.

ZDA zadržane, Izrael odločno proti
A vsi niso takega mnenja. Washington se je na novo vlado odzval izjemno zadržano, zmotil ga je predvsem govor premiera Ismaila Hanije, ki je dejal, da je "odpor v vseh oblikah, vključno z ljudskim odporom proti okupaciji, zakonita pravica palestinskega ljudstva". Hanija je dodal, da imajo Palestinci vso pravico, da se branijo pred nenehno izraelsko agresijo. Pentagon poudarja, da mora palestinska vlada nujno izpolniti zahteve mednarodne skupnosti.

Jeruzalem je palestinsko vlado takoj zavrnil, izraelski premier Ehud Olmert pa je mednarodno skupnost pozval, naj se pridruži Izraelu v bojkotu nove vlade, češ da je njen politični program "izjemno problematičen".

K. S.
Odzivi na novo palestinsko vlado