Merkel priznava, da obstajajo različna stališča z Rusijo in Turčijo, hkrati pa obstaja medsebojna navezanost na določenih področjih.

"Na eni strani obstajajo različna stališča, na drugi pa smo navezani drug na drugega, ko skupaj rešujemo določena vprašanja. To je vprašanje migracij, to je vprašanje prihodnosti Libije, to je vprašanje prihodnosti Sirije," je dejala kanclerka glede odnosov s Turčijo.

Že na vrhu G7 pa so bili v ospredju tudi odnosi z Rusijo. "Rusija je za nas velik izziv. Rusija je tudi največji celinski sosed Evropske unije," je dejala. "Moramo se soočiti s tem, da smo vsi izpostavljeni hibridnim napadom. Na drugi strani pa imamo tudi velik interes, če želimo varnost in stabilno Evropske unije, da ostanemo v pogovorih z Rusijo, ne glede na to, kako težko je," je dodala.

Macron se je strinjal z Merkl. "Strinjam se z vsem, kar je bilo rečenega o Turčiji in Rusiji," je dejal.

Glede odnosov s Turčijo je po njegovem mnenju treba upoštevati tako stališče držav članic EU-ja – Grčije in Cipra – kot lastne strateške položaje v vzhodnem Sredozemskem morju, Bližnjem vzhodu, Libiji in Kavkazu.

Merkel danes gosti Macrona na delovni večerji, na kateri bosta predvidoma govorila o evropski problematiki in prihajajočem vrhu Unije v Bruslju.