Predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Foto: Reuters
Predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Foto: Reuters

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel se je po telefonu pogovarjal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Med drugim sta govorila tudi o razmerah v Belorusiji in preusmeritvi letala Ryanaira v Minsk, zaradi česar je EU uvedel sankcije. Michel je menil, da bi Rusija lahko igrala pomembno vlogo pri pomiritvi te krize.

Kot so sporočili iz Bruslja, je Michel ruskemu predsedniku prenesel stališča Evropskega sveta o odnosih med EU-jem in Rusijo, ki so, kot so zapisali, "na nizki točki".

Michel: EU podpira ozemeljsko celovitost Ukrajine

Voditelji članic so na majskem vrhu obsodili protipravna, provokativna in moteča dejanja Rusije do EU-ja, njenih članic in drugih. "Tak položaj ali njegovo dodatno poslabševanje pa ni v interesu nobene strani," je povedal Michel.

Predsednik Evropskega sveta je Putinu izrazil tudi neomajno podporo EU-ja neodvisnosti, suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine. Putina je opozoril na odgovornost Rusije, da spoštuje dogovore iz Minska.

Izmenjala sta tudi poglede glede razmer v Libiji in v armensko-azerbajdžanskem konfliktu. Govorila sta tudi o pandemiji covida-19 in drugih svrtovnih izzivih, so še sporočili iz Bruslja.