V operaciji sodelujejo posebej izurjene velike pliskavke. Foto: EPA
V operaciji sodelujejo posebej izurjene velike pliskavke. Foto: EPA
Dubrovnik
Mednarodna vojaška vaja ima predvsem humanitarni značaj. Foto: EPA

Projekt "Dolphin 2013" bo potekal od ponedeljka do 18. oktobra, v tem času pa bo posebna enota ameriške vojske s šestimi delfini pregledala dubrovniško pristanišče Gruž in morje okrog otoka Lokrum.

Gre za mednarodno vojaško sodelovanje v projektu, ki je del programa poveljstva ameriške vojske v Evropi za humanitarna razminiranja (HMPA).

Pri iskanju min in drugih eksplozivnih sredstev, ki so v morju ali na njegovem dnu ostala iz obdobja vojne na Hrvaškem, obeh svetovnih vojn in drugih vojn na Balkanu, se bodo hrvaškim in ameriškim potapljačem pozneje pridružili tudi slovenski in črnogorski potapljači.

Mednarodna vojaška vaja ima predvsem humanitarni značaj, saj prispeva h krepitvi varnosti na morju ter izboljšanju hrvaške in regionalne usposobljenosti za razminiranja.

Po delfinih nastopijo potapljači
Na predstavitvi projekta so pojasnili, da imajo delfini enkratne naravne zmožnosti za odkrivanje potencialnih mest, kjer so mine. Delfine spremljajo s pomočjo GPS-naprave, z nevarnimi eksplozivnimi napravami pa se potem ukvarjajo posebej izurjeni potapljači.

Člani hrvaškega inštituta za raziskave in zaščito morja "Plavi svijet", ki raziskujejo jadranske delfine, so protestirali proti prihodu jate delfinov iz Tihega oceana v Jadransko morje, ker po njihovih besedah predstavljajo "invazivno vrsto", ki lahko negativno vpliva na okolje.

Pristojne hrvaške službe trdijo, da ni nobene nevarnosti, ker ameriški delfini pirotehniki izpolnjujejo vse veterinarske pogoje in so pod nenehnim nadzorom ameriških strokovnjakov. Gre za navadne velike pliskavke (Tursiops truncates), na Hrvaško pa so prispeli delfini z imeni Maya, Loki, Evinrude, Randolph, Charlie in Nitro.

Urijo jih v vojaškem oporišču v San Diegu, na Hrvaško pa so jih v sredo prepeljali v tovornih letalih boeing C-17, potem pa s posebnimi vozili do morske obale.

Ameriška vojska sicer omenjeni program urjenja delfinov za iskanje min razvija že od leta 1959. Kot so poudarili, so delfini pomagali ameriškim vojakom v številnih operacijah na različnih koncih sveta.