Parlament Severne Makedonije po dolgi razpravi glasoval za razrešitev ministrice. Foto: Reuters
Parlament Severne Makedonije po dolgi razpravi glasoval za razrešitev ministrice. Foto: Reuters

Rašela Mizrahi je članica nacionalistične stranke VMRO-DPMNE, ki je nasprotovala preimenovanju Makedonije v Severno Makedonije. Njeno razrešitev je parlament Severne Makedonije po dolgi razpravi izglasoval z 62 glasovi za in 26 proti.

Oliver Spasovski, vodja začasne tehnične vlade, prejšnji premier Zoran Zaev je januarja odstopil, je predlagal razrešitev ministrice, potem ko so grške oblasti izrazile protest ob njenem nastopu pred imenom Makedonija. Kot je dejal Spasovski, je Mizrahijeva kršila ustavo in s tem ogrožala približevanje države EU-ju in zvezi Nato.

Kot je znano, je vlada Zaeva lani končala dolgoletni spor z Grčijo in sklenila zgodovinski prespanski sporazum, v skladu s katerim je 12. februarja lani Makedonija spremenila svoje ime v Severna Makedonija. V zameno naj bi se pospešila evropska intergracija države, kar pa se ni zgodilo, saj je Francija z zahtevo po prenovi širitvenega procesa preprečila nadaljevanje procesa širjenja EU-ja. Severna Makedonija tako ni dobila datuma za začetek pristopnih pogajanj z EU-jem. Vstop v Nato pa poteka gladko, pristopni protokol mora ratificirati le še Španija, kjer se je proces zavlekel zaradi težav pri oblikovanju vlade.