Srbska policija je v zadnjem mesecu preiskala več objektov, katerih lastniki naj bi bili del mreže Mladićevih pomagačev. Foto: EPA
Srbska policija je v zadnjem mesecu preiskala več objektov, katerih lastniki naj bi bili del mreže Mladićevih pomagačev. Foto: EPA
Ratko Mladić
Mladić naj bi se skrival s pomočjo nekaterih ljudi iz vojaških krogov, a to za zdaj ostajajo le domneve. Foto: EPA

Srbska varnostnoobveščevalna služba (BIA) je obvestila dobila od državljanov, ki so najbolj znanega haaškega begunca v zadnjih mesecih videli v Nišu, na lovu v vasi Petina pri Kruševcu in v beograjskem naselju Cerak, kjer živi veliko število vojaških častnikov in upokojencev, poroča srbski Blic.

Vsa obvestila državljanov je BIA preverila, vendar do kakšnih konkretnih rezultatov niso prišli. Predstavnik službe je pojasnil, da tudi če je kakšna prijava prinesla resno sled za Mladićem, to ve samo direktor, saj je za vse druge uslužbence ta podatek tajen.

Večina ljudi, ki je poklicala telefonsko številko službe, se predstavi in tudi vnaprej pove, da niso prepričani, ali je šlo res za Mladića. Le majhen delež prijav je od anonimnih klicateljev, pravijo v službi. Prijave, ki jih obravnavajo kot resne, prevzame poseben oddelek službe, katerega najpomembnejša naloga je iskanje Mladića in Gorana Hadžića.

Najprej denar, nato informacije
"Če vam povem, kje je Mladić, kdo mi bo dal denar?," je najpogostejše vprašanje klicateljev, ko začnejo pogovor z operativci varnostne službe. Srbska vlada je za podatke, ki bi privedli do prijetja Mladića, razpisala milijon evrov nagrade, medtem ko je za prijetje Hadžića nagrada nižja - 250.000 evrov.

Beograd je v preteklih mesecih še okrepil iskanje Mladića, saj je to eden izmed glavnih pogojev za približevanje Evropski uniji. Še posebno so se varnostni organi v zadnjem času usmerili v iskanje ljudi, ki nekdanjemu vojaškemu poveljniku bosanskih Srbov pomagajo pri begu.

G. V.