Sergej Mitrohin je bil eden od govorcev na nedeljskih protestih. Foto: EPA
Sergej Mitrohin je bil eden od govorcev na nedeljskih protestih. Foto: EPA

Moskovsko mestno sodišče je danes razveljavilo odločitev volilne komisije, s katero je prepovedala kandidaturo opozicijskemu kandidatu in voditelju stranke Jabloko Sergeju Mitrohinu, ki se je tudi udeležil nedavnih protestov v Moskvi, na katerih se je zbralo več deset tisoč ljudi.

V ponedeljek je isto sodišče drugega diskvalificiranega kandidata Valerija Kostenkova iz iste stranke poslalo v pripor do 11. oktobra. Na videoposnetku na družbenih omrežjih naj bi namreč metal steklenico proti policistom, navaja ruska tiskovna agencija Tass.

Volitve v 45-članski moskovski mestni svet so predvidene za 8. september. Prav tako diskvalificirani, a sicer priljubljeni politik Ilja Jašin je pozval k prestavitvi volitev na pozno jesen. Predsednica volilne komisije Ella Pamfilova je sporočila, da "skoraj ni" razlogov za prestavitev. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal, da vlada nima informacij glede morebitnih pogovorov o prestavitvi volitev.

Na protestih se je zbralo več deset tisoč ljudi. Foto: Reuters
Na protestih se je zbralo več deset tisoč ljudi. Foto: Reuters

Kremelj izrazil podporo policistom

Kremelj se je sicer danes prvič odzval na proteste, ki že več tednov potekajo zaradi prepovedi kandidature okoli 30 opozicijskim kandidatom na volitvah. Kandidati po navedbah volilne komisije niso na pravilen način pridobili 5.000 podpisov podpore. Nekateri izločeni kandidati trdijo, da so podpise pridobili pravilno, a so bili izključeni, ker želijo prevzeti nadzor nad moskovsko dumo iz rok politikov, zvestih predsedniku Vladimirju Putinu.

Vlada je stopila v bran ravnanju policistov, ki po njenih navedbah le izpolnjujejo svojo dolžnost in zagotavljajo varnost. "Verjamemo, da je bil odločen pristop policije za zajezitev nemirov popolnoma upravičen," je dejal Peskov.

Mestne oblasti protestov običajno ne dovolijo, zato je policija do zdaj aretirala na stotine protestnikov. Sobotni shod so oblasti sicer odobrile in na njem niso aretirale nikogar, vendar so po protestih aretirali 136 ljudi, ki so želeli demonstrirati še blizu uradov mestnih oblasti.

Putin se zaradi številnih dogodkov ne odziva

Ruski predsednik Vladimir Putin se še ni odzval na proteste. Kot je pojasnil Peskov, Putin spremlja dogajanja, a se še ni odzval, saj se v Rusiji vsak dan zgodi ogromno dogodkov.