Glede novih strank na slovenskem političnem prizorišču je dejal, da bolj kot naprej gledajo nazaj v preteklost in je pri njih zaznati določeno
Glede novih strank na slovenskem političnem prizorišču je dejal, da bolj kot naprej gledajo nazaj v preteklost in je pri njih zaznati določeno "jugonostalgijo". Foto: BoBo
Spomenik vsem žrtvam: ZDA prehitele Slovenijo

Ameriški veleposlanik je na srečanju z novinarji dejal, da je res nenavadno, da v Beli hiši še vedno niso imenovali njegove zamenjave, saj je svoj odhod napovedal že lani. Opozoril je, da Slovenija ni edina država, ki čaka na novega veleposlanika. Odprtih mest je več, vse skupaj pa po njegovih besedah nima nič z velikostjo države ali njenim pomenom za ZDA.

"Slovenska vlada dela sorazmerno dobro"
Sicer pa je Joseph Mussomeli komentiral tudi aktualne gospodarsko-politične zadeve v državi. Dejal je, da je zdajšnja slovenska vlada v glavnem povzela program predhodne, da pa dela bolje, kot je večina pričakovala, čeprav je za premierko velik izziv, da drži skupaj koalicijo strank, med katerimi so velike razlike. "Ta vlada dela sorazmerno dobro, ameriško vlado bi lahko veliko bolj kritiziral, pa nima težav s koalicijskimi partnerji," je dejal.

"Levica rada skriva preteklost, desnica bi rada živela v preteklosti, ne eno ne drugo pa ni zdrava in koristna pot v prihodnost," je še dejal Mussomeli, ki je spodbudil k civilizirani akademski razpravi brez politikov. Zato se je odločil, da bodo 20. marca na steni veleposlaništva odkrili ploščo, posvečeno vsem žrtvam totalitarnih režimov.

"Danilo Türk deli slovensko družbo"
Glede kandidature nekdanjega slovenskega predsednika Danila Türka za generalnega sekretarja Združenih narodov je dejal, da se v Washingtonu o podpori še ne odločajo, saj je za kaj takega še prezgodaj.

Türk se mu sicer zdi dobro usposobljen kandidat za položaj, saj ima izkušnje v ZN-u. Težava pa je, je poudaril, da deli slovensko družbo. Opozoril je, da tuje vlade ugotavljajo, da niti v Sloveniji ni konsenza glede kandidata, kar mu bo škodovalo, prav tako pa je to škoda za Slovenijo, ki je sicer po Mussomelijevih besedah idealna država kandidatka, da iz nje pride prihodnji generalni sekretar ZN-a, a njen izziv je najti pravega kandidata.

Pogovor o zapornikih iz Guantanama potekajo
Veleposlanik je še povedal, da tudi z zdajšnjo slovensko vlado kot že s prejšnjima potekajo pogovori o sprejemu ujetnikov iz Guantanama, ni pa to prva prioriteta, še zlasti če bi to sprožilo nove notranjepolitične napetosti v Sloveniji. "Politična stabilnost v Sloveniji je pomembnejša," je dejal.

Za Radensko se res zanima Coca-Cola
Glede investicij je dejal, da se Američani zanimajo za vlaganje v Sloveniji, a si pri tem želijo jasnih pravil, ki se ne spreminjajo. Pri tem je imel v mislih primer Fotone, ko so se stvari kljub pravilom stalno spreminjale. Prav tako je potrdil, da se za nakup Radenske res zanimata Coca-Cola in še eno ameriško podjetje, ki pa ga ni želel razkriti.

Spomenik vsem žrtvam: ZDA prehitele Slovenijo