Na izreku pravnomočne sodbe je bil tudi 78-letni Ratko Mladić. Zdaj je v priporu na Nizozemskem, ostanek kazni pa naj bi prestal v državi, ki še ni določena. Foto: Reuters
Na izreku pravnomočne sodbe je bil tudi 78-letni Ratko Mladić. Zdaj je v priporu na Nizozemskem, ostanek kazni pa naj bi prestal v državi, ki še ni določena. Foto: Reuters

Kot so zapisali na MZZ-ju, je pravnomočnost sodbe izjemnega pomena za preživele, svojce umrlih in tistih, ki še vedno veljajo za pogrešane. "Srebrenica ostaja v kolektivnem spominu tudi kot opomin mednarodni skupnosti, da tovrstna grozodejstva ne bodo ostala nekaznovana. Zanikanje in relativizacija ali celo poveličevanje teh zločinov so nesprejemljivi in zavržni," so še dodali.

Sorodna novica Ratku Mladiću potrjena obsodba na dosmrtni zapor zaradi genocida in drugih zločinov

Ob tem so poudarili, da "so zaključek sodnih procesov proti posameznikom, obtoženim za zločine in grozodejstva, storjene na območju nekdanje Jugoslavije, sprejemanje odgovornosti ter soočanje z resnico ključni pogoji za proces sprave v regiji, ki predstavlja predpogoj za stabilnost in varnost Zahodnega Balkana".

Prizivni senat zavrnil vse pritožbe tožilstva

Prizivni senat Mehanizma za mednarodna kazenska sodišča je v torek soglasno zavrnil vse pritožbene razloge obrambe Ratka Mladića kot tudi pritožbo tožilstva ter potrdil obsodilno sodbo prvostopenjskega sodišča.

Za nekdanjega vojaškega poveljnika bosanskih Srbov so leta 2017 odločili, da je kriv genocida v Srebrenici ter vojna hudodelstva in hudodelstva zoper človečnost med obleganjem Sarajeva v Bosni in Hercegovini ter ga obsodili na dosmrtno zaporno kazen.

Ta je zdaj postala pravnomočna, s tem pa se je po 26 letih od vložitve obtožnice končal postopek proti enemu najodgovornejših za najbolj krvave dogodke med vojno v BiH-u. V vojni je med letoma 1992 in 1995 umrlo več kot 100.000 ljudi, 2,2 milijona pa jih je bilo pregnanih s svojih domov.

Washington proti destabilizaciji Zahodnega Balkana