Prizor iz Zagreba. Fotografija je arhivska. Foto: EPA
Prizor iz Zagreba. Fotografija je arhivska. Foto: EPA

V bolnišnicah se zdravi 132 bolnikov, osem jih je priključenih na ventilator. Od 25. februarja, ko so imeli na Hrvaškem prvi primer okužbe, se je okužilo 5071 ljudi. Z boleznijo covid-19 jih je do zdaj umrlo 144, navaja portal Index.

25 okuženih na 100.000 prebivalcev
"Kumulativna 14-dnevna incidenca je 25 okuženih na 100.000 prebivalcev. V zadnjem tednu je zbolelo tudi 44 ljudi, ki so zaposleni v zdravstvenih ustanovah,"
je pojasnil Beroš in dodal, da sta nastali dve novi žarišči: na porokah v Našicah in Sinju.

Največ novookuženih, 31, v Vukovarsko-sremski županji
Največ novookuženih v preteklih 24 urah je bilo na skrajnjem vzhodu Hrvaške v Vukovarsko-sremski županiji. Tam so potrdili 31 primerov. V Splitsko-dalmatinski županiji je bilo 17 primerov, 14 v Zagrebu. V obalnih hrvaških županijah so od srede odkrili tri nove okužbe v Šibeniško-kninski županiji, eno pa v Istrski županiji. Tam je zaradi covida-19 umrl en bolnik. Še dve smrtni žrtvi sta bili v Osiješko-baranjski županiji, v kateri je bilo tudi sedem novookuženih. V vseh drugih županijah je bilo še šest novookuženih.

Epidemiološka slika pod nadzorom
Beroš je poudaril, da imajo na Hrvaškem epidemiološko sliko pod nadzorom, a je opozoril prebivalce, naj svoje vedenje prilagodijo priporočilom epidemiologov, ko gre za uporabo mask na obrazu, spoštovanje medsebojne razdalje in higiene rok, da bi zaščitili svoje zdravje in zdravje drugih ljudi.

Beroš je povedal, da je državljanom za omejevanje širjenja okužbe na voljo aplikacija "Stop covid-19", ki je prostovoljna in anonimna.

Beograjčani uživajo na plaži Lido ob Donavi. Foto: EPA
Beograjčani uživajo na plaži Lido ob Donavi. Foto: EPA

Srbija in BiH: V zadnjem dnevu več kot 300 okužb

V državah Zahodnega Balkana se število okužb z novim koronavirusom še naprej povečuje. V Srbiji so jih sicer v zadnjih 24 urah zaznali nekaj manj kot dan prej, a še vedno 321. Podobno so nekaj manj okužb v zadnjih 24 urah ugotovili tudi v Bosni in Hercegovini, a jih je še vedno več kot 300. V BiH-u so tako danes zaznali 313 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Covid-19 je zahteval tudi dve smrtni žrtvi. Najhujše žarišče je še vedno Sarajevo, kjer so danes zaznali 75 novih primerov okužbe z novim koronavirusom.

Širjenje virusa se krepi na Kosovu
V Severni Makedoniji so medtem zaznali 119 novookuženih v zadnjih 24 urah. Štirje ljudje so umrli. Skupno je covid-19 tako v tej državi zahteval že 480 življenj. Širjenje virusa pa se medtem krepi na Kosovu, kjer so v zadnjem dnevu zaznali 258 primerov okužbe in kar 16 smrtnih žrtev. To je najvišje število smrti zaradi covida-19 na Kosovu v enem dnevu. Skupno so sicer do zdaj zaznali smrt 212 ljudi zaradi te bolezni.