Na Poljskem okužbe skokovito rastejo. Foto: Reuters
Na Poljskem okužbe skokovito rastejo. Foto: Reuters

Trenutno se v bolnišnicah zdravi 118 bolnikov, 25 jih je na intenzivni negi.

Največ okužb v zadnjem dnevu so potrdili v zvezni deželi Dunaj, in sicer kar 84. Z 19 primeri ji sledi Zgornja Avstrija, v Salzburgu so zaznali 11 primerov, v Spodnji Avstriji pa 10. Iz drugih zveznih dežel poročajo o le nekaj primerih, na Koroškem so jih, denimo, potrdili tri.

So pa v Avstriji skrajšali obdobje karantene tako za okužene kot njihove stike. Ta po novem traja deset dni in ne več 14 dni, kot je do zdaj.

Kužnost pri že pozitivnih ljudeh brez simptomov namreč po zadnjih ugotovitvah traja največ deset dni, inkubacijska doba pa v povprečju od pet do šest dni, največ 10,6 dneva, je odločitev utemeljilo avstrijsko ministrstvo za zdravje. V Avstriji stike okuženega tudi obvezno dvakrat testirajo, najprej takoj po identifikaciji, nato pa še šest dni po zadnjem stiku z okuženim.

Enaka ureditev glede trajanja karantene velja tudi v Švici, na Norveškem in v Španiji.

  • Poljska podrla dnevni rekord okužb

Poljski zdravstveni minister Lukasz Szumowski je opozoril ljudi, da samo zato, ker so dopusti, še ne pomeni, da se lahko razpustijo. Foto: Reuters
Poljski zdravstveni minister Lukasz Szumowski je opozoril ljudi, da samo zato, ker so dopusti, še ne pomeni, da se lahko razpustijo. Foto: Reuters

Poljska je v zadnjem dnevu potrdila 809 okužb, kar je nov dnevni rekord in največ od začetka marca, ko so potrdili prvi primer. To je že peti dnevni rekord v zadnjem tednu.

Zdravstveni minister Lukasz Szumowski je ob tem napovedal strožji nadzor nad upoštevanjem ukrepov za zajezitev novega koronavirusa na turističnih območjih in v okrožjih, kjer se virus hitreje širi.

Poudaril je, da četudi so ljudje na počitnicah, to še ne pomeni, da jim ni treba nositi zaščitnih mask v trgovinah in ohranjati ustrezne razdalje v restavracijah.

Skupaj se je na Poljskem, ki ima 38 milijonov prebivalcev, okužilo 50.324 ljudi. Do zdaj je umrlo 1787 bolnikov, od tega 13 v zadnjem dnevu.

  • V Nemčiji največ novih okužb od maja

V Nemčiji so v zadnjem dnevu znova zaznali več kot 1000 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, in sicer pri 1147 ljudeh, kar je največ od začetka maja.

Že v četrtek so poročali o 1045 okužbah, s čimer je to število prvič od 7. maja preseglo tisoč. Po tem datumu je namreč število okuženih padalo, od konca julija pa znova narašča. Na vrhuncu epidemije na začetku aprila so sicer zaznavali po več kot 6000 okužb dnevno.

Zdravstveni minister Jens Spahn zagotavlja, da lahko tolikšno število njihov zdravstveni sistem normalno obravnava.

Od začetka epidemije so v državi potrdili skupno 214.214 okužb, umrlo je 9183 ljudi.

  • Tudi v Italiji okužbe naraščajo

Dnevno število okužb pa narašča tudi v Italiji. V zadnjih 24 urah so jih zaznali 552, dan pred tem pa 402. Umrli so trije bolniki.

V najhuje prizadeti italijanski deželi Lombardija v zadnjem dnevu ni umrl nihče, so pa potrdili 69 novih okužb.

  • Zaradi porasta okužb v Grčiji na Porosu znova ukrepi

Grške oblasti pa so na enem bolj priljubljenih turističnih otokov Poros znova uvedle stroge ukrepe zaradi porasta okužb. Ukrepe so uvedli v času naraščanja okužb v državi.

V Grčiji število okužb narašča, a le za 10 odstotkov so krivi turisti. Foto: AP
V Grčiji število okužb narašča, a le za 10 odstotkov so krivi turisti. Foto: AP

Po potrditvi 12 okužb na Porosu so na otoku znova uvedli obvezno nošenje zaščitnih mask na odprtih in v zaprtih javnih krajih. V restavracijah, lokalih in klubih lahko za mizo sedijo največ štirje ljudje, vsi ti obrati pa so lahko odprti do 23. ure. Naenkrat se lahko zbere največ devet ljudi, tudi doma. Ukrepi veljajo do najmanj 17. avgusta.

Grčija je na izbruh pandemije odgovorila hitro in odločno, tako da ji je uspelo število okužb ohraniti na nizki ravni. A ta teden se spoprijemajo s hitrim porastom novih okužb, saj so jih na začetku tedna zaznali 75, v sredo pa v enem dnevu že 153, skupno do zdaj več kot 5100.

Zaradi porasta okužb je grška vlada v sredo razglasila teden ozaveščanja. Nato je sporočila, da bodo njene meje od četrtka zvečer za nočna potovanja zaprte, razen meje z Bolgarijo. Porast okužb pripisujejo predvsem nočnim klubom in zabavam ter lokalnemu širjenju okužb. Le deset odstotkov okužb so prinesli iz tujine.

  • Norveška: Dopusta je konec

Oslo. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Oslo. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Norveška v sklopu ukrepov za preprečevanje drugega vala svetuje svojim državljanom, naj se izognejo vsem potovanjem v tujino, tudi v države z malo primeri novega koronavirusa.

"Mislim, da nas večina razume, da je dopusta konec," je bil neposreden minister za zdravje Bent Høie. "Moramo zavihati rokave, ker imamo delo pred sabo – preprečiti, da bi nas virus prisilil k ponovnemu zaprtju države."

Høie je dodal, da bo potrebnega nekaj žrtvovanja, da bi lahko ohranili šole odprte, zato od sobote dalje bari po Norveški ne bodo več smeli streči po polnoči, športne prireditve pa se ne bodo znova nadaljevale 1. septembra, kot je bilo predvideno.