Belgijski gostinci so vložili tožbo zaradi ukrepov med epidemijo covida-19. Foto: EPA
Belgijski gostinci so vložili tožbo zaradi ukrepov med epidemijo covida-19. Foto: EPA
Sorodna novica Več kot 400.000 novih okužb v Indiji, kjer je v novem požaru umrlo 16 bolnikov

Na Hrvaškem je trenutno 14.276 aktivnih okužb, v bolnišnicah se zdravi 2210 bolnikov s covidom-19. Do zdaj so sicer v državi potrdili 334.229 okužb, umrlo je 7130 covidnih bolnikov. Do petka so porabili skupno 901.120 odmerkov cepiva proti covidu-19, in sicer so z obema odmerkoma cepili 198.650 ljudi, z enim pa 501.257.

Prihodnji teden se bodo v šolske klopi vrnili vsi maturanti, le tisti v Šibeniško-kninski županiji bodo zaradi slabših epidemičnih razmer nadaljevali šolanje na daljavo. V šestih županijah bodo pouk na daljavo nadaljevali učenci osnovnih in srednjih šol, v desetih pa učenci višjih razredov osnovnih šol ter od prvega do tretjega razreda srednjih šol.

Do zdaj so na Hrvaškem potrdili 334.229 okužb z novim koronavirusom. Foto: EPA
Do zdaj so na Hrvaškem potrdili 334.229 okužb z novim koronavirusom. Foto: EPA

Belgija: Zapiranje restavracij nezakonito

Belgijsko sodišče je v petek razsodilo, da so vladni ukrepi, ki v času pandemije covida-19 predpisujejo zapiranje restavracij in kavarn, nezakoniti, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Po presoji sodišča so bile omejitve, ki jih je predpisala notranja ministrica Annelies Verlinden, nezakonite, saj ministrica za odločanje o tem ni bila pooblaščena.

Prav tako je bilo sodišče kritično do tega, da v razpravo ni bilo vključeno vrhovno upravno sodišče.

Vlada ima 30 dni časa, da odpravi nezakonitost, sicer bo morala plačati 250.000 evrov globe. Tožbo so vložili predstavniki gastronomskega združenja iz pokrajine Valonija in okoli 50 belgijskih restavracij.

Sodišče je sicer konec marca že ugotovilo pomanjkljivo pravno podlago za omejitve, povezane z zajezitvijo širjenja koronavirusa, saj so bile odločitve sprejete le z ministrskim odlokom. Vlada se je na to sodbo pritožila, sodišče pa naj bi odločitev razglasilo 18. maja.

Vlada medtem že pripravlja predlog zakona o pandemiji, o katerem trenutno razpravlja tamkajšnji parlament in ki bi lahko vendarle zagotovil pravno podlago za zapiranje restavracij.

Restavracije so med pandemijo covida-19 zapirali po več evropskih državah. Foto: EPA
Restavracije so med pandemijo covida-19 zapirali po več evropskih državah. Foto: EPA
Sorodna novica WHO dal zeleno luč za cepivo Moderne, njegova učinkovitost je 94,1-odstotna

Edinburški grad znova odprt

Ob rahljanju epidemioloških ukrepov je v petek vrata znova odprl edinburški grad, ki je bil zaradi pandemije covida-19 zaprt najdlje po drugi svetovni vojni. Škotska znova omogoča dostop do območij kulturne dediščine – obiskovalci lahko obiščejo 20 plačljivih prizorišč, še več kot 200 drugih pa lahko obiščejo brezplačno.

V Italiji so konec marca sprostili nekatere ukrepe proti širjenju novega koronavirusa. Prizor iz Benetk. Foto: EPA
V Italiji so konec marca sprostili nekatere ukrepe proti širjenju novega koronavirusa. Prizor iz Benetk. Foto: EPA

Edinburški grad in več kot 200 drugih območij kulturne dediščine na Škotskem upravlja agencija Historic Environment Scotland (HES). Po besedah njenega generalnega direktorja Alexa Patersona bo število dnevnih obiskovalcev starodavne trdnjave in nekdanje kraljeve rezidence sicer veliko pod 10.000, kolikor jih je bilo pred pandemijo.

V petek so odprli le 70 odstotkov prizorišč, ki jih upravljajo, med njimi gradova Stirling in St. Andrews ter Melrose Abbey. Avgusta se po lanski odpovedi v Edinburg vrača mednarodni umetnostni festival, ki ga bodo pripravili pod paviljoni na prostem.

Na Škotskem je zaradi okužbe s koronavirusom do zdaj umrlo blizu 7700 ljudi, v celotnem Združenem kraljestvu pa so skupno našteli 127.000 smrti ljudi s covidom-19.