Povprečna količina padavin v pokrajinah Gvangdong, Fudžjan in Guangši je to pomlad najvišja po letu 1961, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obilno deževje v zadnjih dnevih je nevarno zvišalo vodotoke v nizko ležečem porečju Biserne reke, zaradi česar so ogroženi proizvodnja, ladijski promet in logistika. Vse to se dogaja v času, ko so dobavne verige na Kitajskem že tako pod pritiskom zaradi strogih ukrepov v zvezi s pandemijo covida-19.

Oblasti v pokrajini Gvangdong so v ponedeljek sporočile, da je bilo evakuiranih več kot 200.000 ljudi, medtem ko je škoda za zdaj ocenjena na 1,7 milijarde juanov oziroma 240 milijonov evrov.

V sosednji pokrajini Guangši je blatna voda poplavila mestna območja. Po poročanju lokalnih medijev, ki jih navaja AFP, so to regijo prizadele najhujše poplave po letu 2005. Meteorologi so v ponedeljek sporočili, da je 28 rek v pokrajini preseglo opozorilne vrednosti, deževje pa naj bi se nadaljevalo tudi danes.

Od začetka tega meseca so več kot 220.000 ljudi evakuirali tudi v pokrajini Fudžjan na jugovzhodu države, v ponedeljek pa je rdeči alarm za poplave izdala tudi provinca Džjangši, še navaja AFP.