Posledice nočnega divjanja v Göteborgu. Foto: Reuters
Posledice nočnega divjanja v Göteborgu. Foto: Reuters
Na Švedskem razburjajo požigi avtomobilov

Najhuje je bilo v Göteborgu, v kraju Trollhättan pa so storilci policijo celo obmetavali s kamenjem. O požigu avtomobilov so poročali tudi iz krajev Lysekil in Falkenberg. V Göteborgu so aretirali dva človeka, stara 16 in 21 let, ki ju bodo danes zaslišali, piše francoska tiskovna agencija AFP. Pričakuje se še več aretacij čez dan.

Očividci poročajo, da so avtomobile zažigali zamaskirani, v črno oblečeni mladi. Storilci so v manjših skupinah hiteli od avtomobila do avtomobila, razbijali okna, v avtomobile zlivali gorljivo tekočino in jih nato zažgali.

Policija je po poročanju Reutersa sicer sporočila, da so bile vpletene tolpe, a podrobnosti niso znane. Eden izmed policistov v Göteborgu je razmere označil za zelo strašljive.

Premier Lofven: Skoraj kot vojaška operacija
Policija za zdaj še ne izključuje možnosti dogovorjene akcije, verjetno po spletnih družbenih omrežjih. "Vse skupaj se je zdelo zelo organizirano, skoraj kot vojaška operacija," je dejal premier Stefan Lofven, a ni odgovoril na vprašanje, kdo bi lahko stal za akcijo.

Za švedski javni radio je premier obsodil napade. "Stvari uničujete sami sebi, svojim staršem in svojim soseskam," je dejal. "Družba se bo na tovrstna dejanja vedno ostro odzvala."

Požiganje avtomobilov sicer ni novost na Švedskem. V predmestjih Stockholma predvsem mladina skoraj dnevno zažiga avtomobile. Lani so na Švedskem namenoma požgali 1.457 avtomobilov, leta 2016 pa 1.641.
Porast nasilja
Na Švedskem opažajo porast nasilja v predelih, kjer se spopadajo z visoko stopnjo brezposelnosti in drugimi socialnimi vprašanji. Vse pogostejše uničevanje lastnine in delovanje tolp sta postali tudi eno glavnih predvolilnih vprašanj pred volitvami 9. septembra. Javnost poleg razmaha nasilja skrbijo tudi vse slabši zdravstveni sistem in vse slabši izidi šolskih preverjanj.

To stanje bi lahko koristilo populistični protipriseljenski stranki Švedski demokrati, ki bi lahko postala druga največja stranka v parlamentu.

Na Švedskem razburjajo požigi avtomobilov