Italijanska vlada je sprejela sveženj ukrepov za pomoč poklicnim skupinam in gospodarskim panogam, ki so jih zadnji ukrepi za zajezitev okužb z novim koronavirusom najhuje prizadeli. Foto: Reuters
Italijanska vlada je sprejela sveženj ukrepov za pomoč poklicnim skupinam in gospodarskim panogam, ki so jih zadnji ukrepi za zajezitev okužb z novim koronavirusom najhuje prizadeli. Foto: Reuters

Testiranje zaznamuje predvsem visoka udeležba, saj se je od petka pa do danes zjutraj testiralo že okoli 137.000 ljudi. Za zdaj je bilo pozitivnih 1,3 odstotka izvidov testov.

Pred okoli 200 mesti za testiranje se vijejo dolge vrste. Udeležba na množičnem testiranju je sicer prostovoljna, a očitno velika večina prebivalcev želi izvedeti, ali so med okuženimi ali ne.
Brezplačno testiranje s hitrimi antigenskimi testi bo potekalo do nedelje zvečer.

Južnotirolske oblasti upajo, da bodo z množičnim testiranjem odkrile nevarne prenašalce virusa, ki ne kažejo simptomov, in tako hitreje zajezile sedanji drugi val epidemije. Cilj je testirati dve tretjini vseh prebivalcev oziroma približno 350.000 ljudi.

Južna Tirolska je zaradi visokega števila okužb med rdečimi območji v Italiji, kar pomeni, da tam veljajo najstrožji ukrepi. Prebivalci lahko dom zapustijo samo za pot na delo, k zdravniku ali po nakupih. Doslej so tam potrdili 20.665 okužb, od tega v preteklih 24 urah 548. S covidom-19 je umrlo 462 bolnikov.

Italijanska vlada si sicer želi, da bi poraba oživela še pred božičnimi prazniki. Foto: Reuters
Italijanska vlada si sicer želi, da bi poraba oživela še pred božičnimi prazniki. Foto: Reuters

V Italiji je po novem na rdečem seznamu tudi dežela Abruci, kjer so uvedli delno zaprtje, razmišljajo pa, ali bi na ta seznam uvrstili tudi Furlanijo – Julijsko krajino, ki je za zdaj oranžna.
Italijanski minister za zdravje Roberto Speranza je v petek sprejel odlok, ki do 3. decembra podaljšuje ukrepe za rdeče dežele Lombardijo, Piemont, dolino Aoste, Apulijo, Kalabrijo in Sicilijo.

Potrdili tretji sveženj pomoči

Italijanska vlada je medtem sprejela sveženj ukrepov za pomoč poklicnim skupinam in gospodarskim panogam, ki so jih zadnji ukrepi najhuje prizadeli, in sicer gre predvsem za predvsem gastronomijo, kulturo in turizem. Gre za tretji sveženj pomoči v Italiji od začetka drugega vala.

Italijanski premier Giuseppe Conte je ob tem zagotovil, da vlada ne bo nikogar pustila na cedilu. Priznal je, da državo čakajo še naporni meseci, hkrati pa izrazil upanje, da bodo ukrepi uspešni, tako da bi se lahko poraba povečala še pred božičnimi prazniki.

Krivulja se je obrnila

Kot kaže, ukrepi italijanske vlade sicer učinkujejo, saj je reprodukcijska vrednost v več deželah padla pod 1, kar pomeni, da se je krivulja epidemije obrnila navzdol. Hkrati se položaj ni poslabšal v nobeni od dežel, ki so rumene in oranžne. O omilitvi ukrepov kljub temu še ne razmišljajo, saj je pritisk na bolnišnice in oddelke za intenzivno nego še vedno velik.

Italijanska vlada si sicer želi, da bi poraba oživela še pred božično-novoletnimi prazniki. V deželah, kjer trenutno velja delno zaprtje, nameravajo trgovine in nakupovalna središča znova odpreti deset dni pred božičem. Odločitev o tem naj bi vlada sicer sprejela do 3. decembra.

V Italiji je v petek še vedno naraščalo število novih okužb, in sicer se je povečalo s 36.176 na 37.242. Umrlo je 699 bolnikov s covidom-19, dan prej 653. V državi je sicer od začetka epidemije covida-19 umrlo 48.569 bolnikov s to boleznijo.

  • Rekordi na Hrvaškem

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili rekordnih 3573 novih okužb s koronavirusom, umrlo je 47 bolnikov s covidom-19. Na Hrvaškem je trenutno 19.079 aktivnih okužb, v bolnišnicah se zdravi 1981 bolnikov s covidom-19, 213 jih potrebuje medicinske ventilatorje.

V sosednji državi so od 25. februarja letos, ko so zaznali prvi primer okužbe s koronavirusom, skupno potrdili 100.410 okuženih, umrli pa so 1304 bolniki. Do zdaj so na Hrvaškem testirali 667.749 ljudi. V nedeljo bodo ukrepe proti širjenju virusa predvidoma stopnjevali.

  • V Srbiji strožja pravila

Srbska vlada je odločila, da bodo v državi v torek začeli veljati zaostreni protikoronski ukrepi. Gostinski lokali in nakupovalna središča se bodo morali zapreti ob 18. uri. Zbiranje ljudi, tudi na prostem, so omejili na pet ljudi, uporaba zaščitnih mask bo obvezna ne le v zaprtih prostorih, ampak tudi na prostem, in sicer če ne bo mogoče zagotavljati ustrezne medsebojne razdalje. Ukrepi bodo po poročanju srbskih medijev veljali deset dni.

V državi so v zadnjem dnevu našteli rekordnih 6254 novih okužb z novim koronavirusom na dnevni ravni, umrlo je 30 bolnikov s covidom-19.

  • Stanje v BiH-u se je umirilo

V Bosni in Hercegovini (BiH) so v preteklih 24 urah potrdili 1246 novih okužb in 36 smrti. Podobno kot v preteklih dneh tudi novi podatki potrjujejo, da se je širjenje epidemije v državi umirilo, a število smrti še naprej ostaja sorazmerno visoko.

Od petka so opravili nekaj manj kot 4000 testov in okužbo potrdili pri 830 ljudeh iz Federacije BiH-a in 416 iz Republike Srbske. V zadnjem tednu je bil največji dnevni porast okužb okoli 1500, medtem ko se je v tednu pred tem nekajkrat že približal številki 2000. Širjenje okužb se je umirilo predvsem v nekaterih do pred kratkim osrednjih žariščih, še posebej v večjih mestih, kot sta Sarajevo in Banjaluka.

Drugače je npr. v Brčkem, kjer zaradi širjenja okužb in vse hujšega pritiska na bolnišnice oblasti z nedeljo uvajajo policijsko uro in zapirajo gostinske objekte. Policijska ura sicer že velja v Federaciji BiH-a, v Republiki Srbski ne.

Sorodna novica BioNTech in Pfizer bosta v ZDA zaprosila za odobritev cepiva
  • V Avstriji več kot 6000 novih okužb

V Avstriji število dnevnih novih okužb z novim koronavirusom ostaja stabilno, in sicer so jih v zadnjih 24 urah potrdili 6611, umrli pa so 104 bolniki s covidom-19. V avstrijskih bolnišnicah je v primerjavi z dnevom prej 32 bolnikov z omenjeno boleznijo manj, se je pa za deset povečalo število teh bolnikov na intenzivnih oddelkih.

V sosednji državi je trenutno 76.883 aktivnih okužb z novim koronavirusom, kar je 239 več kot dan prej. Največ jih ima še vedno avstrijska dežela Zgornja Avstrija, kjer so v 24 urah potrdili 1569 novookuženih, sledi Dunaj z 924 okužbami v zadnjem dnevu, medtem ko so na avstrijskem Štajerskem potrdili 802 novi okužbi, na avstrijskem Koroškem pa so jih našteli 444.

Doslej so v Avstriji s približno 8,9 milijona prebivalci skupno potrdili 241.962 okužb z novim koronavirusom, 2328 bolnikov s covidom-19 pa je umrlo.

  • Poljska odpira vrata prazničnim nakupom

Ker se približujeta božič in novo leto in s tem čas velikih prazničnih nakupov, so se oblasti na Poljskem odločile omiliti nekatere omejitve glede trgovine na drobno, ki so jih uvedle z namenom zajezitve epidemije covida-19.

Do 27. decembra ostajajo zaprti poljski gostinski lokali, kulturne ustanove in fitnesi, prav tako se do praznikov podaljšuje pouk na daljavo. Foto: EPA
Do 27. decembra ostajajo zaprti poljski gostinski lokali, kulturne ustanove in fitnesi, prav tako se do praznikov podaljšuje pouk na daljavo. Foto: EPA

Čez teden dni se bodo tako znova odprla nakupovalna središča, ki so jih z izjemo živilskih trgovin, drogerij in lekarn zaprli na začetku meseca. Premier Mateusz Morawiecki je sporočil, da bodo lahko te trgovine 28. novembra znova odprle svoja vrata, če bodo izvajale predpisane stroge higienske ukrepe. Poleg tega naj bi bile 4. in nato še 17. decembra trgovine odprte tudi ob nedeljah. S tem želijo rešiti milijone delovnih mest, je poudaril Morawiecki.

Do 27. decembra ostajajo zaprti gostinski lokali, kulturne ustanove in fitnesi, prav tako se do praznikov podaljšuje pouk na daljavo. Zimske počitnice bodo tokrat po vsej državi potekale hkrati med 4. in 17. januarjem, medtem ko so imeli doslej v različnih regijah počitnice v treh različnih 14-dnevnih obdobjih.

Premier je pozval, naj ljudje praznike preživijo v najožjem družinskem krogu in naj se izogibajo vsakršnim potovanjem. "Pred nami je sto dni solidarnosti," je poudaril in dodal, da bo v tem času treba živeti v skladu z omejitvami. Poljska vlada sicer trenutno pripravlja pravne rešitve, ki so potrebne za uvedbo omejitev gibanja, je še napovedal. Kot je opozoril, ostajajo razmere zelo resne, v preteklih 24 urah so v državi potrdili 24.213 novih okužb z novim koronavirusom in 574 smrti ljudi s covidom-19.

Tudi v Rusiji se epidemija ne umirja